folytatódó eljárás

2018.03.03. 11:11

Indítványozni fogja Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását az ügyészség

A politikus szombati gyanúsítottkénti kihallgatása után, az őrizetbe vételt követő 72 órán belül fogja indítványozni a főügyészség az előzetes letartóztatásának elrendelését.

Szeged, 2018. március 1. Czeglédy Csaba távozik a Szegedi Fegyház és Börtönből 2018. március 1-jén. Az ügyészség a hivatalos képviselőjelölt Czeglédy mentelmi joga miatt megszüntette a bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsított politikus előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szombaton az MTI-vel közölte, a főügyészség elrendelte a büntető eljárás folytatását a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított politikus ügyében, miután a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt Czeglédy Csaba mentelmi jogát pénteken.

Czeglédy Csaba folytatólagos gyanúsítottkénti kihallgatása szombaton megtörténik a büntető eljárási törvény rendelkezései alapján. Az őrizetbe vételt követő 72 órán belül fogja indítványozni a főügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését a nyomozási bíró előtt – tudatta a csoportvezető ügyész.

A továbbfolytatott eljárásban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói péntek este vették őrizetbe Czeglédy Csabát.

Ezt a tájékoztatás szerint az indokolta, hogy a jogerősen korábban adócsalásért elítélt gyanúsítottnál az előzetes letartóztatás törvényi feltételei, így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsítása, a szökés és a bűnismétlés veszélye továbbra is fennállnak. Az őrizetbevételt indokolta az is, hogy a terhelttel szemben az eddig a gyanúsításban nem szereplő újabb bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is felmerült. Az újabb bűncselekmény ügyében a nyomozást egy magánszemély feljelentésére a Készenléti Rendőrség rendelte el tavaly novemberben.

A két nyomozás egyesítése után a főügyészség az eljárásra a NAV-ot jelölte ki. A nyomozást a NAV a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatja, mivel Czeglédy Csaba mentelmi joga nem közjogi tisztség betöltésén alapul, az eljárás nem tartozik a Központi Nyomozó Főügyészség kizárólagos hatáskörébe.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Borítókép: Czeglédy Csaba távozik a Szegedi Fegyház és Börtönből 2018. március 1-jén

Forrás: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában