fejlesztések kellenek

2018.03.20. 22:25

Áder János: a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen

A Brazíliavárosban rendezett Víz Világfórum második napján a köztársasági elnöke arról beszélt, hogy a víz mára élet-halál kérdéssé vált.

A köztársasági elnök erről a „Víz és finanszírozás” című tematikus ülésen beszélt. Hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a fenyegető vízproblémák – a vízszennyezés, az elsivatagosodás, a tisztítatlan szennyvíz – miatt évente, a világ szintjén 600 milliárd dollárt kellene költeni új technológiák bevezetésére.

A vízzel kapcsolatos katasztrófák ma még kevesebb kárt okoznak évente, de ha a fejlesztések elmaradnak, akkor néhány év múlva a katasztrófák már többet fognak felemészteni, mint évi 600 milliárd dollár – mondta Áder János. Hangsúlyozta, hogy a víz ezért mára élet-halál kérdéssé vált, a klímakatasztrófák pedig már nem a jövő jelenségei, hanem a jelené.

Áder János hétfőn érkezett a nyolcadik Víz Világfórumra, Brazíliavárosba. Beszédet mondott a megnyitó ceremónián, és találkozott Michel Temer brazil elnökkel is.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy az adatok drámai képet mutatnak: ötből két ember a Földön már napjainkban is vízhiányos régióban él. Emellett 2,1 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet fogyasztani, 4,5 milliárd ember – az emberiség kétharmada – szennyvizének kezelése nem megoldott. A szennyvíz 80 százaléka napjainkban is tisztítatlanul kerül vissza a természetbe. Az 1990 óta bekövetkezett ezer legpusztítóbb természeti katasztrófa 90 százaléka vízzel összefüggő volt – hangsúlyozta.

Áder János arról is szól, hogy a víz a gazdaság „hajtóereje”. Ha „jól gazdálkodunk vele, hosszú távon is a jólétet gyarapítja”, rossz döntésekkel viszont növekedés helyett 2050-re a világ különböző régióiban akár 14 százalékos GDP-veszteséggel is számolni lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában