törvény

2017.11.07. 17:47

Franciaország még nem zárja be az atomerőműveket

A nukleáris energia jelenleg a legjelentősebb forrás a francia energiaellátásban, mintegy 75 százalékban.

Nicolas Hulot francia környezetvédelmi miniszter kedden bejelentette, hogy Franciaország nem tudja a lakossági energiaellátásban 2025-ig 50 százaléka csökkenteni a nukleáris energia arányát, ahogy azt az energetikai átmenetről szóló törvény előírja.

„Nehéz lesz a 2025-ös határidőt tartani, kivéve, ha visszatérünk a fosszilis energia alapú elektromos áramtermelésre” – mondta a tárcavezető a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A nukleáris energia jelenleg a legjelentősebb forrás a francia energiaellátásban, mintegy 75 százalékban. Francois Hollande előző, baloldali államfő kezdeményezésére 2015-ben fogadta el a nemzetgyűlés az energetikai átmenetről szóló törvénytervezetet, amely kimondja, hogy az arányt 2025-ig 50 százalékra kell csökkenteni.

„A kormány nagyon egyértelműen megerősítette azon szándékát, hogy a lehető leggyorsabban elérje ez a célt, anélkül, hogy feláldozná vagy feladná a klímaváltozásról megfogalmazott célkitűzéseit” – hangsúlyozta Nicolas Hulot. Szerinte a 2025-ös dátum megtartása csak a szénerőművek bezárásnak rovására történhetne, sőt régi hőerőművek újranyitását igényelné.

A környezetvédelmi miniszter azt mondta, szeretne egy realistább dátumot megjelölni.

A német-svájci-francia határon található Fessenheimben működik a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést.

Hat évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande egyik utolsó intézkedése volt, hogy bejelentette: bezár a létesítmény, de a pontos időpontot nem jelölte meg. A többi 18 létesítmény bezárásról egyelőre nem született döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában