Ország-világ

2017.11.07. 15:11

Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

A francia főváros nyerte el az Európai Unió az év leginnovatívabb városának járó 1 millió eurós (mintegy 310 millió forint) díját.

Az Európai Unió az európai tudományos és innovációs fejlődést segítő Horizont 2020 keretprogramjában az elismeréssel a francia főváros fenntartható innovációs stratégiát díjazta - közölte az Európai Bizottság kedden az MTI-vel.

Carlos Moedas, a kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztos elmondta, a városok fejlettségét nem a méretük és a lakosságszámuk határozza meg, hanem például az állampolgárok számára biztosított lehetőségek. Egyes városok nem félnek kísérletezni, nem félnek bevonni polgáraikat a fejlesztésekbe és az új technológiával megvalósult eredmények kipróbálásába – közölte.

Az elmúlt évtized alatt Párizsban több mint 100 ezer négyzetméternyi inkubátorház épült, és most a világ legnagyobb start-up kampuszát hozza létre – mondta az uniós biztos.

A bizottság tájékoztatása szerint másodikként az izraeli Tel-Avivot, harmadik helyen az észt fővárost, Tallinnt díjazták. Mindkét város 100-100 ezer eurós jutalomban részesült.

Az innováció európai fővárosa címre minden legalább 100 ezer lakossal rendelkező város pályázhat. A pályázó városokat az aktuális társadalmi kihívásokra adott innovatív megoldások alapján ítélik meg. A városoknak be kell mutatniuk, hogyan valósították meg az tervezett innovatív koncepcióikat, valamint azt, hogy milyen módon vonták be terveik elfogadásába és megvalósításába a polgárokat, illetve hogy az innovatív projektek végrehajtása hogyan erősíti a helyi ökoszisztémát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában