480 éve a haza szolgálatában

2017.11.25. 17:52

Áder János: a Debreceni Református Kollégium nemzeti megmaradásunk fontos záloga

Az egyházi intézmény imádságos és munkálkodó mindennapjaival a Kárpát-medence református bástyája, a magyar anyanyelvi művelődés forrásvidéke, a hit és a tudomány otthona, a nemzet megmaradásának fontos záloga – mondta Áder János köztársasági elnök szombaton, a kollégium éves rendes közgyűlésén.

Az államfő hangsúlyozta: a debreceni református diákok és tanáraik hosszú nemzedékek óta alkotnak közösséget. A kollégisták tanáraiktól évszázadok óta a református pedagógia gyümölcseit, hitet, műveltséget, hazafiságot és nemzeti összetartozást kapnak – emelte ki, hozzátéve, hogy az intézmény az elmúlt csaknem ötszáz év alatt hűséges polgárokat adott a hazának.

Emlékeztetett, hogy a kollégiumban tanult a magyar irodalom nagyjai közül például Ady Endre, Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály, Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Pálóczi Horváth Ádám, Sarkadi Imre, Sánta Ferenc, Szabó Lőrinc és Szenczi Molnár Albert is.

Áder János köztársasági elnök beszédét mondja a Debreceni Református Kollégium közgyűlésén a kollégium Oratóriumában
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Áder János kitért arra, hogy a reformáció 500., a kollégium fennállásának 480. évére megújult a debreceni református iskolahálózat és a gimnázium is visszatérhetett eredeti otthonába.

„Az óvodától az egyetemig megszépültek és modern eszközöket kaptak a pedagógiai műhelymunka helyszínei” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a beruházásoknak köszönhetően bővültek a közép- és felsőfokú oktatáshoz kapcsolódó bentlakás lehetőségei, barátságosabbá vált az internátusi környezet és akadálymentessé váltak a régóta helyszűkével küzdő egységek is. A fejlesztésekkel a keresztyén nevelés méltósága nyert elismerést Debrecenben – hangsúlyozta Áder János.

Áder János köztársasági elnök, Fekete Károly református püspök és Papp László polgármester (b-j) megtekintik a reformáció 500. évfordulója alkalmából felállított emlékművet a debreceni református Nagytemplom és a Debreceni Református Kollégium közötti emlékkertben
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A közgyűlésen Szabó János rekonstrukciós tanácsnok emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban Debrecenben jelentette be, hogy a kormány 10 milliárd forinttal támogatja a város református iskolahálózatának felújítását.

A program keretében négy év alatt kilenc intézmény nyolc épülete újult meg. Szaktantermeket alakítottak ki 12 gimnáziumi és 16 általános iskolai osztály számára, megépült – többek között – két 620 négyzetméteres tornaterem, felújításokat végeztek az egyetemi levéltárban, a szakkönyvtárban, a múzeumban és a nagykönyvtár olvasótermében – sorolta. Restaurálták a kollégium dísztermét és egyetemi kápolnát is kialakítottak. A kollégium épületében helyet kapott egy 250 fős középiskolai internátus, a Nagyerdőn pedig felépült a hittudományi egyetem 144 diák elhelyezésére alkalmas internátusa.

Áder János (j) és Fekete Károly püspök felavatja a kollégium felújítása és a reformáció 500. évfordulója tiszteletére elhelyezett emléktáblát
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A közgyűlés után Áder János és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke leleplezte a kollégium belső udvarának falában elhelyezett emléktáblát, amelyet a kollégium felújításának és a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére állítottak.

Borítóképünkön Áder János köztársasági elnök (b2), Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke (b) és Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora (b3) megérkeznek a Debreceni Református Kollégiumba. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában