hátraarc

2017.10.10. 23:32

Trump visszavonja az Obama-kormány környezetvédelmi programját

A Trump-kormány kedden hivatalosan is javaslatot tett elődje Tiszta Energia nevű környezetvédelmi programjának visszavonására.

A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) vezetője, Scott Pruitt kedden aláírta azt a kongresszusnak küldött javaslatot, amelyben azzal érvel, hogy a 2015-ben, az akkori elnök, Barack Obama által elnöki rendelettel életre hívott Tiszta Energia nevű környezetvédelmi programot vissza kell vonni.

A terv több régi és környezetszennyező szénerőmű bezárását irányozta elő, előírta az energetikai cégeknek a széndioxid-kibocsátásuk 32 százalékkal történő csökkentését 2030-ig, továbbá előkészítette az úgynevezett alternatív, vagy tiszta energiaforrások erőteljesebb alkalmazását.

A terv azonban valójában soha nem lépett életbe, mert 2016-ban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság felfüggesztette a végrehajtását. Donald Trump elnök választási kampányígéreteinek egyike e terv végleges eltörlése és egyes szénbányák újranyitása volt.

A tervezet nem javasol új szabályozást a klímaváltozás szempontjából fontosnak ítélt, üvegházhatást kiváltó széndioxid-kibocsátás szabályozására. Kedden kiadott közleményében azonban Scott Pruitt leszögezte: „elkötelezettek vagyunk az Obama-kormányzat téves döntéseinek kijavítására... a régieket felváltó minden új intézkedést körültekintéssel hozunk meg, meghallgatva valamennyi érintettet”.

Donald Trump elnök márciusban dekrétumot írt alá az energetikai függetlenségről, s ebben elrendelte elődje, Barack Obama klímavédelmi tervének felülvizsgálatát. Trump azzal érvelt, hogy sok környezetvédelmi szabályzó „haszontalan és munkahelyeket szüntet meg”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában