A csontjaikra viszont nő a kereslet

2017.10.24. 11:21

Csökkent az illegális elefántvadászat mértéke Afrikában

Ötödik egymást követő éve csökkent 2016-ban az illegális elefántvadászat Afrikában, az állomány mégis apad a fegyveres konfliktusok és az állatok természetes élőhelyének beszűkülése miatt.

Elephants (Loxodonta africana) drinking, Zimanga Private Game Reserve, KwaZulu-Natal, South Africa, Africa

Fotó: robertharding

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) jelentése szerint ugyanakkor az is igaz, hogy mit sem csökken a tiltott elefántcsont-kereskedelem, amelynek mértéke tavaly rekordot döntött csaknem 40 tonna lefoglalt elefántagyarral.

Az elkobzott csempészáru mennyisége a legmagasabb volt a nemzetközi elefántcsont-kereskedelem 1989-es betiltása óta.

A vadorzás 2011-ben hágott a tetőpontjára, azóta folyamatosan csökkent, és 2016-ban a 2008 előtti szintre esett vissza – közölte John Scanlon, a CITES főtitkára.

Az elefántok illegális leölése főleg Kelet-Afrikában csökkent, ahol Botswana rendelkezik a legnagyobb elefántpopulációval. Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban még nőtt is az elefántok száma, Közép-Afrikában ugyanakkor egyáltalán nem esett vissza a vastagbőrűek lemészárlása – derül ki a CITES adataiból.

Afrikában 10 év alatt 110 ezerrel csökkent az elefántok száma, mintegy 415 ezren maradtak – idézi a CITES jelentése a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatait.

A vadorzás csökkenése mellett emelkedik a fegyveres konfliktusokban megölt elefántok száma, valamint az emberi tevékenység következtében egyre kisebb a természetes élőhely, ami szintén a populációk egyedszámának csökkenéséhez vezet.

Borítókép: AFP / ANN AND STEVE TOON / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában