Fejlesztés

2017.09.10. 12:11

Új autókat és új munkaruhákat kap a mentőszolgálat

Jelentős fejlesztések valósultak meg az elmúlt években az Országos Mentőszolgálatnál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra törekszik, hogy folyamatosan javuljanak a mentőszolgálat dolgozóinak munkafeltételei, növekedjen anyagi és erkölcsi megbecsülésük – írta Balog Zoltán tárcavezető és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának, Csató Gábornak címzett levelében.

A levélben, amelyet a minisztérium vasárnap juttatott el az MTI-hez, Balog Zoltán és Ónodi-Szűcs Zoltán arra hívta fel a figyelmet, az Országos Mentőszolgálat mentőautóinak többségét 2010 óta újakra cserélték, idén pedig újabb kormányzati forrásból 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség. A mentőautók folyamatosan érkeznek és állnak szolgálatba. A tervek szerint az autóbeszerzés évi 100 újabb mentőautó vásárlásával folytatódik.

Kitérnek arra is, hogy a mentőszolgálat elindította a munkaruha-beszerzési eljárást, ennek több mint egymilliárd forintos forrását a kormány biztosítja. A kiírás napokon belül megjelenik. Hangsúlyozzák, a cél az, hogy minden mentődolgozó mielőbb „a lehető legjobb minőségű és a feladat ellátására legalkalmasabb munkaruhákat használhassa”.

Az Országos Mentőszolgálatnak a mentőápoló szakképesítésű dolgozók besorolásával kapcsolatos kezdeményezésére módosítják a vonatkozó kormányrendeletet, így az érintett dolgozók az emelt szintű szakképesítésnek megfelelő „E” besorolásba kerülhetnek. Emlékeztetnek arra, hogy az Országos Képzési Jegyzék szerinti mentőápoló szakképesítés emelt szintű szakképesítésnek minősül.

A levélben felidézik, hogy az állami fenntartású intézmények esetében az állam 2016. július 1-jétől átvállalta a szakdolgozóktól a magyar egészségügyi szakdolgozói kamarai tagsággal együtt járó tagdíjfizetést – ez az Országos Mentőszolgálatnál foglalkoztatott szakdolgozókra, mentőápolókra és mentőtisztekre egyaránt érvényes. Idén tavasszal kifizették a 2016 második félévi tagdíjat, az idei év teljes tagdíját pedig az év második felében fizetik ki.

(Borítóképünkön Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter (j) és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója egy új mentőautó mellett még ez év májusában.

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában