Kétéves a röszkei műszaki zár

2017.09.15. 12:48

Továbbra is szükségesek a határ védelmében hozott intézkedések

A határzárnak köszönhető, hogy radikálisan csökkent az illegálisan és ellenőrizetlenül Magyarországra lépő migránsok száma.

A magyar-szerb zöldhatár lezárásának második évfordulóján rendezett kormányszóvivői tájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő hangsúlyozta,

2015-ben Magyarország nem várt segítséget, anyagi hozzájárulást, saját érdekében és Európa védelmében teljesítette, ami a kötelessége.

A kormányszóvivő emlékeztetett rá, 2015. szeptember 15-én, azt követően, hogy elkészült a magyar-szerb határon a műszaki határzár első fázisa, lezárták a zöldhatárt, így csak a jogszerű belépés lehetősége maradt fent a migránsoknak.

Ezután több száz felfegyverzett migráns támadt a röszkei közúti átkelőnél a magyar határt védő rendőrökre. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor erőszakot kellett alkalmazni a rendőrök testi épsége és a magyar határ védelmében – közölte Kovács Zoltán.

A migrációs nyomás a határainkon állandó, a ma is életben lévő intézkedések nélkül a helyzet sokkal rosszabb lenne – mondta a kormányszóvivő.

Bakondi György, a miniszterelnöki főtanácsadó közölte, szilárd határőrizeti rendszert sikerült kialakítani, amely egyszerre szolgálja Magyarország és az unió belbiztonságát. A főtanácsadó kifejtette,

a műszaki akadályrendszer a határőrizet sikerének kulcsa, enélkül lehetetlen feltartóztatni a tömegesen érkezőket.

Bakondi György úgy fogalmazott, aki a kerítést támadja, amellett foglal állást, hogy ellenőrizetlenül nagy tömegek lépjenek az ország területére. A műszaki zár önmagában azonban nem elegendő jelentős honvédségi és rendőri erők folyamatos jelenlétére van szükség.

A tiltott határátlépések száma a 2015-ös 391 ezerről 2016-ban 18236-ra, 2017-ben 1184-re csökkent. Ez a tendencia a balkáni útvonal lezárása és az uniós-török megállapodás mellett mindenekelőtt a magyar határőrizet sikerének köszönhető – hangsúlyozta a főtanácsadó.

A magyar-szerb határon folyamatos a migrációs nyomás, ugyanakkor kerülő útvonalak is kialakultak. A román-magyar határon hétszáznál is több határsértővel szemben intézkedtek. A magyar rendőrség a román szervekkel együttműködve garantálni tudja a biztonságot – mondta Bakondi György. Hozzátette: valamennyi elfogott határsértőt visszavették a román hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában