Jövő

2017.09.06. 22:24

Lázár: az atom- és napenergia garantálhatja az ország függetlenségét

Jelenleg a magyar áramszükséglet 40-45 százalékát a paksi atomerőmű adja, a másik felét külföldről kell megvásárolni.

Lázár János szerint az atomerőmű és a napenergia közelebb viheti Magyarországot ahhoz, hogy ne kelljen áramot vásárolnia külföldről, így garantálhatja az ország áramellátásának függetlenségét – a Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szerda este Pakson, az atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó fejlesztésekről tartott lakossági fórumon beszélt.

Lázár szerint jelenleg a magyar áramszükséglet 40-45 százalékát a paksi atomerőmű adja, a másik felét külföldről kell megvásárolni.

Az a célunk, hogy ez utóbbi megszűnjön - mondta, hozzátéve, hogy ennek két feltétele van: a paksi atomerőmű megmaradása és a napenergia hasznosítása.

A 2018 és 2022 között tervezett, 3000-3500 milliárd forintos kapacitás-fenntartó beruházás mellett 500 milliárd forintos infrastrukturális beruházás „kerítésen kívül”, a térségben valósul majd meg. A paksi önkormányzattal a megyeszékhelyekhez hasonlóan megállapodást köt a kormány a fejlesztésekről – tette hozzá.

Borítókép: MTI Fotó/ Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában