Ország-világ

2021.02.07. 08:51

1370 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 64 beteg

1 370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 376 495 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni szert készítik elõ oltáshoz egészségügyi dolgozók a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltóponton 2021. február 6-án. A regisztrált legidõsebbeket háziorvosuk értesíti az oltás pontos idõpontjáról és helyszínérõl, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelõ, vagy az idõs ember otthona is. Hétvégéig 1080 háziorvosi körzetben tíz-tíz regisztrált, idõs személy kaphat védõoltást, és minden háziorvosi körzetbõl hat-hat, szintén regisztrált, idõs embert kórházi oltópontokon oltanak be

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 090 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 279 763 fő, az aktív fertőzöttek száma 83 642 főre csökkent. 3578 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

Eddig 286 379 fő kapott oltást, közülük 105 242 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. A szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák álltak rendelkezésre. Szombat reggel azonban az AstraZeneca első szállítmánya is megérkezett Magyarországra, amely 40 800 adag vakcinát tartalmaz, ez 20 400 ember oltására elég.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak – számol be a tájékoztató portál.

Borítókép: A Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni szert készítik elő oltáshoz egészségügyi dolgozók a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltóponton 2021. február 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában