Ország-világ

2021.01.03. 09:28

1307 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 103 beteg

Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

Kovács Nóra dajka és Kovácsné Nagy Gizella óvónõ, jászalsószentgyörgyi óvoda dolgozói mutatják negatív koronavírustesztjüket Szolnokon, az Ady Endre úti kormányablakban 2021. január 2-án.

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

1307 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 327 995 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9884 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 168 381 fő, az aktív fertőzöttek száma 149 730 főre csökkent. 5619 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

Ezen a hétvégén zajlik az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése a kormányhivatalok szervezésében. Így a tesztelésre jelentkezett köznevelésben dolgozók az óvoda- és iskolakezdés előtt megtudjhatják, ha esetleg fertőzöttek. A cél továbbra is az, hogy az óvodák és iskolák működése zavartalan legyen és a kisgyermekes szülők dolgozni tudjanak.

Borítókép: Kovács Nóra dajka és Kovácsné Nagy Gizella óvónõ, jászalsószentgyörgyi óvoda dolgozói mutatják negatív koronavírustesztjüket Szolnokon, az Ady Endre úti kormányablakban 2021. január 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában