Ország-világ

2021.02.28. 15:16

13 368 855 ember beoltására rendelt vakcinát a magyar kormány

Brüsszel rosszul megkötött szerződései miatt az uniós rendelések lassan érkeznek.

Milánó, 2021. február 18. Rendvédelmi dolgozókat készülnek beoltani koronavírus elleni vakcinával a milánói Fiera kereskedelmi központban létesített oltóközpontban 2021. február 18-án. MTI/EPA-ANSA/Andrea Fasani

Forrás: MTI / EPA-ANSA

Fotó: Andrea Fasani

Magyarország az Európai Unió beszerzési rendszerén keresztül eddig 9 868 855 ember oltásához szükséges vakcinát rendelt, míg saját közvetlen beszerzés útján további 3 500 000 ember beoltásához elegendő szállításról állapodott meg. Ennek eredményeképpen év végéig 13 368 855 fő beoltására nyílik lehetőség – írja az Origo.

A Moderna oltóanyagból Magyarország 872 000 fő beoltásához elegendő mennyiséget rendelt.

A további opcionális tételeket azért nem rendelte meg a kormány, mert azokat leghamarabb a III. negyedévben tudnák csak szállítani,

amikor – köszönhetően az ország saját beszerzéseinek – elegendő vakcina áll majd rendelkezésre az országban.

Épp az elmúlt napokban szólította fel az uniós tagállamokat az Európai Unió, hogy

az opcionális tételekként rendelt többletekből ajánlják fel más tagországoknak vakcináikat,

tehát megállapítható, hogy az opcionális tételekként rendelt mennyiség szállítása sem biztos – köszönhetően az Európai Bizottság elhibázott beszerzési rendszerének.

Jelenleg nem az okozza a problémát, hogy ki, milyen tételeket rendelt vagy nem rendelt, hanem az, hogy az Európai Unió által kötött szerződések nem tartalmaznak semmilyen kényszerítő garanciát

arra, hogy a gyártók a konkrét határidőkre leszállítsák a megrendelt vakcinamennyiséget, ami miatt lényegesen kevesebb vakcina érkezik az uniós beszerzésből az Európai Unió tagállamaiba, mint azt a szerződések alapján a gyártók szállítani lennének kötelesek.

Jogosan merül fel az emberekben, hogy

a baloldal európai parlamenti képviselői ne a magyar kormányt bírálják, és ne a magyar emberek ellen, hanem a magyar emberekért dolgozzanak.

Azt is okkal várják el, hogy kövessenek el a maguk részéről mindent, hogy az unió végre szorítsa rá a vakcinagyártókat szerződéseikben vállalt kötelezettségeik teljesítésére. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt vasárnap, hogy a baloldal, élükön Gyurcsány Ferenc pártjával, tudatosan félrevezeti a közvéleményt. A járvány kezdete óta folyamatosan hazudnak és álhíreket terjesztenek.

Borítókép: Rendvédelmi dolgozókat készülnek beoltani Milánóban / Andrea Fasani / MTI / EPA-ANSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában