Közös fotó is készült

2019.01.11. 18:00

Olvasónk Massimo Botturával, a híres olasz séffel találkozott

Olvasónk, a lenti Tompa Pál a közelmúltban Tibor fiától egy frankfurti reptérlátogatást kapott ajándékba. Az utazás során szerzett élményeiről pedig alább beszámol olvasóinknak is.

ZH

Tompa Pál és Massimo Bottura a budapesti repülőtéren

Fotó: Tompa Tibor

Budapestről indultunk az egyik fapados légitársasággal. Közvetlenül indulás előtt derült ki, hogy nem szállhatunk fel, mert Frankfurt felett a légköri viszonyok nem teszik lehetővé a leszállást. A kilátásba helyezett kis késésből kettő óra negyven perc lett, s emiatt, bár szerencsésen megérkeztünk Frankfurtba, a tervezett városnézés elmaradt.

Másnap szervezett formában, idegenvezetővel tekintettük meg a repteret. A két­órás program során bejártuk az egész létesítményt. Nyolcvanszemélyes csuklós busszal vittek bennünket, bár csak tizenketten voltunk a csoportban. A szigorú biztonsági szabályok betartásával mehettünk az érkező és az induló gépek között, melyek percenként szálltak fel és le. Az idegenvezető csodálkozott, amikor megtudta, hogy a fiammal Budapestről jöttünk, csak a reptérlátogatás kedvéért, mert ilyennel még nem találkozott. Elmondta, hogy a cargoterminálon évente kettőezer lovat szállítanak, és egy műszakban naponta 22 ezren dolgoznak a reptéren. Minden olajozottan, precízen működik, ennek a logisztikája laikusként fel sem fogható.

Tompa Pál és Massimo Bottura a budapesti repülőtéren
Fotó: Tompa Tibor

A másik élmény Budapesten ért. A csomagunk átvétele után az érkezési oldalon megpillantottuk Massimo Botturát, aki mélyen arcába húzta baseballsapkáját. A fiam és én is szeretünk főzni, érdeklődünk a gasztronómia iránt. Nem sokkal az utazásunk előtt olvastuk a Dining Guide étteremkalauzban, hogy Massimo Bottura Budapestre érkezik előadást tartani, és minő véletlen: mi találkoztunk vele elsőként. Angolul szólítottuk meg, ő a köszöntést sem nagyon fogadta, mint utólag kiderült, azért, mert azt hitte, újságírók vagyunk. Amikor a fiam elmondta neki, hogy olvastunk az érkezéséről, teljesen kinyílt. Felajánlotta, hogy közös képet is csinálhatunk.

A három Michelin-csillagos Botturának Olaszországban, Modenában van étterme. Budapesti előadása után Oslóba, Nápolyba és Párizsba ment további előadásokat tartani.

Közvetlen és laza személyiség, ízig-vérig olasz. Világjáró séf, aki az ételpazarlás ellen küzd. Segíti a rászorulókat, több ingyenkonyhája van, legutóbb Párizsban nyitott egyet. Rengetegen éheznek nap mint nap, miközben sok-sok tonnányi étel kerül a szemétbe. Célja, hogy azok is kapjanak enni, akiknek egyébként nem jutna. Számára a street food ezt jelenti.

Elmondta: éttermet akar nyitni Tokióban vagy Amerikában is. Valószínűleg a következő helyszín Los Angeles, Beverly Hills lesz. Felesége miatt is az amerikai nyitás jósolható, hiszen ő amerikai születésű. Körülbelül 15 percet beszélgetünk. Még bőven mesélt volna, de már csak egy szívélyes elköszönésre volt idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!