Olvasó

2017.06.19. 18:40

A hajdani pacsai középiskolában végzettek 50. érettségi találkozója

Érettségijük ötvenedik évfordulóját megünnepelendő, június 16-án a délelőtti órákban felkeresték volt iskolájukat az 1967-ben végzett gimnazisták.

Olvasó

Az előzményekről: 1963-ban döntés született arról, hogy Letenyén évfolyamonként két, Pacsán egy tanulócsoporttal gimnáziumot kell indítani a városi intézmények tehermentesítésére. A döntést követően 2-3 hónap állt rendelkezésre, hogy a személyi és tárgyi feltételeket megteremtsék az iskola vezetői. Minden erőfeszítés ellenére ez csak részben sikerült, azonban néhány év elteltével teljessé vált a tantestület szakos ellátása az eredményes személyzeti munka nyomán (középiskolai tanárok letelepítése, a fiatal, helyben dolgozó tanárok továbbképzése).

Az első évfolyamra 36 fő jelentkezett, osztálytermük az általános iskola épületében kapott helyet, közben elkezdődött a gimnázium építése, melynek átadására 1964. december 8-án került sor, ekkor a két évfolyamon már 70 diák tanult.

Illés Ágnes, Böcskei Ágnes, Kovács Ilona, Novák Sarolta. Állnak: Gerencsér Angéla, Molnár Aranka, Cseke Erzsébet, Horváth Piroska, Szalay Erzsébet, Gerencsér László, Boldizsár Kázmér. A keretezett képen a volt osztályfőnök, Molnár István látható

Pacsa beiskolázási körzete a környékbeli falvakból állt. Ez a körzet a nagyobb városok gimnáziumi osztályainak növekedésével egyre inkább zsugorodott. Jellemző, hogy az iskola első három évében a jelentkező tanulók száma átlagosan 37 fő volt, a követő három évben mindössze 26 fő évfolyamonként.

A beiskolázási nehézségek elemzésével egyébként a Zalai Hírlap is foglalkozott (1965. július 22.).

Az 1972-es érettségi vizsgát záró értekezleten az elnöklő megyei oktatási vezető értékelte a tantestület munkáját, elismerte a diákokat partnerként kezelő tanárok és intézményvezetők erőfeszítéseit, ugyanakkor kiemelte, a beiskolázási nehézségek miatt a kisgimnáziumok nem lehetnek életképesek, úgyhogy egy évvel később aláírták a pacsai gimnázium megszüntetéséről szóló dokumentumot.

S hogy mit jelentett a település számára az intézmény?

Segítette Pacsát egy kulturális központ kialakításában, szakértő testület jött létre, a Pacsa környéki 23 település kisiskolájának tanulói pedig lehetőséget kaptak érettségi megszerzésére. Pacsa gazdagodott egy épülettel, melynek háromszori átépítése nyomán a megye egyik legszebb, legkorszerűbb iskoláját tudhatják magunkénak.

Végül egy kis statisztika: sikeresen érettségizett 1967-1977 között 11 évfolyamon 249 fő, a 10 éves találkozón 8 diplomával rendelkezőt számolhattak össze.

Ifj. Oláh György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!