Olvasó

2009.08.28. 02:29

Új kiadvány Kossuth Lajos és Keszthely város kapcsolatáról

Értékes dokumentumot jelentetett meg saját költségén és kiadásában augusztus hónapban Dancs Imre és családja Kossuth Lajos, Keszthely díszpolgára címmel.

Az Olvasó

Értékes dokumentumot jelentetett meg saját költségén és kiadásában augusztus hónapban Dancs Imre és családja Kossuth Lajos, Keszthely díszpolgára címmel.

A dokumentumokra, levéltári adatokra és korabeli újságok szemelvényeire épült tanulmányból megtudni, hogy Kossuth Lajosnak rendkívül nagy kultusza volt Keszthelyen. 1892-ben Kossuth Lajost a város képviselő-testületi ülésén - Szabó Pál ügyvéd indítványára Keszthely város díszpolgárává választották és a Fő utcát Kossuth utcának nevezték el. A határozatról táviratban értesítették az államférfit, a díszpolgári oklevél elkészítésével pedig Reischl Vencel városbíró elnökletével - Vértessy István ügyvédet, Udvarhelyi Gyula polgári iskolai igazgatót és Szabó Pál ügyvédet bízták meg.

Az országban Lajos-társaságok alakultak a városokban, amelyek minden augusztus 25-én, Lajos napján, emlékeztek rá. Többek között Zala megyében is, például Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Tapolcán, Keszthelyen. Kossuth 1890-ben elveszítette magyar állampolgárságát, mivel a megadott határidőre nem jelentkezett az erre illetékes magyar hatóságnál. Az emigrációban lévő Kossuth ezt nem tehette meg. A hatóságokon kívül is voltak ellenségei. Festetics Tasziló gróf például Kossuth temetésének napján, amikor egész Keszthely gyászt öltött, alattvalóinak megtiltotta, hogy a trónfosztót gyászolják. Festetics Tasziló gróf nem volt hajlandó végigmenni a Kossuth utcán, mindig a Deák Ferenc utcát választotta. Deák Ferencet kedvelte, mert ki tudott egyezni az udvarral.

Kossuth keszthelyi domborművét 1997 szeptemberében avatták fel.

Nemesbüki András

Keszthely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!