Olvasó

2011.02.19. 07:15

Nem szakít, átalakítana (kommentár)

Gyurcsány Ferenc közel másfél órás beszédét minden bizonnyal hosszan fogják majd elemezni a politológusok, a kemény bírálattal illetett kormány képviselői viszont aligha fognak sok szót vesztegetni rá, hiszen elég visszautalniuk a látványos bukásra.

Szente Ottó

Mindazonáltal nem számíthat sok elismerő szóra az Orbán- kormány tevékenységét – miként jellemezte: „dúlását” – vele egyazonképpen értékelők jó részétől sem, hiszen sokan a Fidesz kétharmados győzelmét is az ő és társai számlájára írják. Mindezek következtében aztán az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben a volt miniszterelnök egyértelműen a demokratikus ellenzék vezéreként határozza meg magát – s csakugyan nem is próbálkozott rajta kívül senki ilyen nagy ívû helyzetértékeléssel –, továbbra is légüres térben mozog, a rajongótáborát leszámítva nincs bázisa, amelyre támaszkodva hozzáláthatna az alternatív erő felnövesztéséhez. Gyurcsány olyannyira magányos harcos, hogy az elmúlt napok találgatásainak középpontjában is az állt, elhagyja- e az MSZP-t vagy szétszakítja? Amely egyébként – ahogy mondani szokás – sem lenyelni, sem kiköpni nem képes. Nos, a kérdés nem dőlt el, az önkritikus Gyurcsány deklarálta, hogy nem szakítani akar, hanem átalakítani, az MSZP-nek kell új balközép, demokrata és morális párttá válnia, hogy alternatívája lehessen az „orbáni önkény rendszerének”. A céldátum: 2012. Hát az még odébb van...



Kapcsolódó cikkünk:
Gyurcsány-beszéd: új balközép párttá alakítaná az MSZP-t a volt kormányfő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!