Olvasó

2010.07.03. 05:15

Nem egy sarki mozi (kommentár)

Ha az olvasó csak annyit látna a hírből, hogy egy magyar templom bezárása miatt tiltakoznak valahol a nagyvilágban, elsőre tízből tizenegyen valamelyik magyarlakta területre gondolnának a történelmi, elcsatolt országrészek közül.

Tihanyi Tamás

Ehelyett most a szabadság és demokrácia felszentelt földjén (ha egy kis gúnyt éreznek ki a sorokból, az a véletlen műve...), az Egyesült Államokban kell aggódni azért, hogy sérelem éri a magyarságot. A templombezárást a látogatottság csökkenésével, az ebből fakadó pénzügyi gondokkal indokolják, ráfizetést emlegetnek, mintha legalábbis egy sarki moziról volna szó. A hideg fejű amerikai egyházvezető kiszámolta, hogy kétezer hívő szükséges az életben maradáshoz a meglévő hatszáz magyar lélek helyett. Tény a magyar hívők viszonylag csökkenő száma, de nem csak Amerikában, itthon is. (Minap egy lengyel kisvárosban járva láttam, hogy két egymást követő misét kellett tartani, sokan a téren térdepeltek, mert nem volt elegendő hely a templomban.) Igazuk van azoknak, akik mostanában azt mondják: nemcsak anyagi, de lelki megújulásra is szükségünk van. Hiszen könnyű az emberektől elvenni az Istent. Adni sokkal nehezebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!