Olvasó

2011.12.23. 06:21

Miért pont minket? (kommentár)

Meglepetést csak annyiban keltett az újabb leminősítés, hogy nem a Fitch jelentette be – amely állítólag már jelezte ebbéli szándékát –, hanem a Standard & Poor´s, amely éppen hogy későbbre ígérte a döntést, amikor már több információja lesz az IMF-megállapodás valószínűségéről.

Szente Ottó

Úgy látszik, az előtárgyalások megszakadása elégnek bizonyult. Ami azt illeti, a fogadtatás sem szolgált meglepetéssel. A miniszterelnök szóvivője szerint ez a leminősítés épp´ úgy nem indokolt, mint a múltkori, nyilvánvaló, hogy spekuláns támadásról van szó, Orbán Viktor meg is jósolta. Matolcsy György egyenesen politikai indíttatású támadásról beszélt, nem említve, hogy a támadók miért pont Magyarországot pécézték ki, miért nem rohamoznak például Cseh- vagy Lengyelországban. Nem igyekezett cáfolni azt sem, amivel a minősítők indokolták döntésüket, hogy tudniillik a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége tovább romlott. Mindenesetre, ha igaz, hogy a kormány az IMF-hez fordulással a leminősítéseket akarta elkerülni, ez nem sikerült. Tény viszont, hogy a tegnapi kincstárjegy-aukción a két éve nem látott magasságra ugrott hozam ellenére sem kelt el a felkínált mennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!