Olvasó

2017.01.23. 16:43

Jégpáncél az SZTK előtt: kinek a felelőssége, ha balesetet szenved valaki?

A luxushotel vendégeire jobban vigyáznak a közteresek?

Olvasónk osztotta meg velünk gondolatait, a hó,- és jégeltakarításról. Levelét tartalmi változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Megyei Napilap!

Egy hete tán, hogy biztatták önök az olvasóikat, hogy fotózzák le és írják meg, azaz küldjék be, ha látnak síkos járdát, jeges közterületet...

Ma Lentiben volt dolgom, néhány helyen. Többek közt az SZTK rendelőintézetbe is be kellett mennem. Így behajtottam a parkolójába és ott tapasztaltam, hogy az éppen már 10 napja(!) leesett hó abban a parkolóban is teljesen rá lett taposva és abból jégpáncél keletkezett már a nagy hidegek által. Nagyon óvatosan lehet az autóból kiszállva a bejárati ajtóig eljutni!

Hamar végeztem és kifelé jövet láttam, hogy a gondnok (műszaki dolgozójuk) egy személyben, egy olyan 6 literes forma vödröcskéből szórta a sót a bejárat és az autók között a parkoló terebélyes jégpáncéljára. De mivel akkor is éppen - 9 C fokot mutatott a kocsi külső hőmérője, semmit nem ért az. (Mondtam is az illetőnek és tudta ezt ő is. A homokot javallottam illetve kérdeztem, mert pl. a mi községünkben abból jutott hamar mindenhova már. Azt mondta ő erre, hogy nem tud/nak?/ "száraz homokot" beszerezni.



Aztán én onnan elhajtottam és elgondolkoztam, hogy az az egy SZTK "gondnok" küzd ott a nagy mínuszokban, de hiába és ha majd éppen az rendelőbe jövet, avagy onnan kilépve elmenő idősek valamelyike combnyaktörést szenvedne, ezt az egy embert veszik elő miatta ugyan!? (Pláne, ha bármely városvezető idős hozzátartozója járna szerencsétlenül ott ez okból?)

Azért írok újságcikket (ha ugyan lehozzák ezt?) erről, mert innen a lenti fürdő felé vettem az irányt és az új négycsillagos hotel előtt kellett elautóznom.

Ott pedig nem egy gondnokféle ember küzdött ám hiába. Nem.

A kb. alig egy éves, modern (pl. bekamerázott) térköves hotel-parkolóban is többnyire odataposhatták a havat 9-10 napja már, amire letolták volna hatásosabban, gondolom.

(A felújított rendelőintézet parkolója is alig két-három éves kb. és szintén - kímélendő - térköves megoldású. Nem igazán besózni való!) No de az új szálloda előttire visszatérve, ott mint a hangyák, 8-10 közmunkás vaslapátokkal és jégvágó nyeles ütőszerszámokkal verték fel a jeget, szinte "egy kupacon" dolgozva az összes!

(A közmunkások általában így csinálnak mindent, arról is írhatnék éppenséggel.)
Aki napi rendszerességgel látogatja a fürdőt, az elmondta, hogy előző napokban is ott kapargatták fel a jégpáncélt a szerszámaikkal a közmunkás brigádék...

(Ezek szerint beosszák a jeget maguknak? Így nem kell átmenni 10 napig sem az SZTK-hoz pl. Vagy az SZTK-parkoló netán a rendelőintézet egyedüli és saját gondja csak!?)



A konklúzió és amiért billentyűzetre vetemedtem ezen ügyben:

Tisztelt városgazdálkodási illetékesek, lenti városi önkormányzati szervező felelősök!

Sejtem ám, hogy az új Hotel sokkal fontosabb más közterületeknél(?), de ha a "balansz" jelentésére asszociálok ismét, szerintem nagyon nincsen egyensúlyban a város ezen általam leírt két parkolója!

A luxushotelbe érkező és ott tartózkodó módosabb vendégek testi épsége - ezek szerint - fokozatokkal mérhetően fontosabb, mint a lenti járási (központi) SZTK rendelőintézetbe menő, avagy onnan kijövő bárki és bármilyen társadalmi, avagy "gazda/g/sági" rangú, de főleg éppen lehet mozgásában korlátozottabb(!) állampolgár?

Ezekkel a gondolatokkal morgolódva magamban, hazafelé visszamentem a rendelőintézethez és az akkor már "csak" - 6 C fokban csináltam néhány képet is.

Előtte öt perccel a hotel parkolójában nem sikerült már lefotóznom a közmunkás sürgést, mert ők 12:30 óra tájt nem voltak ott, nem látszottak már. Csak a szakaszokban feltakarított parkoló és a még (itt-ott) meghagyott hójég. (Biztosan holnap is kell oda menni...)

Üdvözlettel:
Egy nem lenti, de "járási" illetékességű lakos.


Ha Ön is hasonló havas-jeges lépcsőt, utat, járdát lát, küldje el nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!