Olvasó

2015.10.09. 14:37

Helytörténeti vándorkiállítás

2015 tavaszától kezdődően csatlakozott a négy település a Nemzeti Művelődési Intézet programjához, hogy partnerszervezetként foglalkoztat kulturális közfoglalkoztatottakat.

Civil Tudósítónktól

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) négy partnerszervezetének kulturális referensei , - melyek már évtizedek óta egy jegyzőséghez tartoznak, Pókaszepetk Nagy-Bertók Anett és Takács Erika, Zalaistvánd Trombitás Lenke, Vöckönd Lukács Lászlóné, Kemendollár Némethné Kovács Eszter (Gyűrűsön nincs kollégánk ) – összefogtak és gyűjtőmunkában elkezdték a falut járni és helyi régiségeket, értékeket gyűjteni a kiállítás anyagához.

Az ötletet a pókaszepetki közös önkormányzat pénzügyi ügyintézője adta, aki korábban az NMI koordinátora volt, Németh Szilvia, aki elindította a munkánkat ötlete és támogatása révén.

Az öt településen (Pókaszepetk, Zalaistvánd, Gyűrűs , Kemendollár, Vöckönd) a gyűjtőmunka célja az volt, hogy egy kis betekintést nyújtsunk a régi dogokba, és tárgyak formájában felelevenítsük azt egy kiállítással, melynek a közösség összehozása a cél, a hagyományok megőrzésével.

A személyes találkozások a gyűjtés ideje alatt rengeteg régi emlékkel és fényképpel gazdagította a jelent. Az öreg nénik és bácsik nagyon szívesen meséltek egy egy régi kép láttán egy egy történetet, vagy ahogy a házban elkezdték előszedni a már nem nagyon használt tárgyakat, nagyokat derültek azon, hogy erre valahol valakinek még szüksége lehet.

Csodaszép varrógépek, vetett ágy, bölcső régi babakocsi is gazdagítja a tárlatot.

Kerültek elő a szekrény aljáról régi játékok, babák, macik, de különböző kézzel hímzett terítők, fali díszek, pólyák is.

Volt aki a nagyszülei hagyatékából „mentett” meg néhány a szívéhez közelebb álló tárgyat és a kiállítás idejére ránk bízta ezeket.

A gyűjtés végére össze tudtunk állítani egy igazán látványos kiállítást, melyben egy tiszta szoba, egy konyha helység, egy kamra egy pince rész egy istálló és egy iskolai rész is helyet kaphatott.

Külön asztalon sorakoztattuk fel az iratokat melyek az 1900-as évek elejéről maradtak meg, különböző „Adókönyvecskék” „Adás-Vevési szerződések” és egyéb érdekességek, leírások régi imakönyvek maradtak fent az utókor számára.

A pár hetes gyűjtőmunkát követően megtörtént az első helyszínen az ünnepélyes megnyitó Pókaszepetken a faluházban, melyen  Konczér Katalin a NMI Zala Megyei Irodájának területi koordinátora is szólt pár szót tetszését kifejezve, majd ezt követően „vándorolt” a kiállítás hétről hétre az öt településre. Mindenhol a falu első emberének megnyitásával, melynek utolsó helyszíne 2015. október 02-án, a Kemendollári Faluház, ahol Németh László Polgármester Úr megnyitóját követően egy hétig látogatható a kiállítás.

A megjelent vendégeket gasztronómia élménnyel is szerettük volna gazdagítani a megnyitón, ezért táj jelegű étellel „Kőtt Prószával”, házi meggy - és málnaszörppel, jó zalai borral és házi pálinkával kínáltuk a nagyérdemű közönséget.

Ahogy fiatalok és idősek egyaránt körbe járva a kiállítást, ahol a használati tárgyakat megérinthették, olvashatták a települések történeteit a paravánokon összeszedett anyagokon, látható volt az öröm, melyet a vendégkönyvbe is leírtak.

A kiállítás végül elérte célját, mert bebizonyíthattuk, hogy közös összefogással többre vagyunk képesek.

A továbbiakban is szeretnénk segíteni az önkormányzatok munkáját ötleteinkkel és a már hagyománnyá vált rendezvények lebonyolításában való segítéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!