Olvasó

2011.11.23. 06:52

Ha üres az államkassza (kommentár)

Ha az Alkotmánybíróság vagy az Európai Bíróság elmeszeli és kártérítésre kötelezi a magyar államot, viszont a központi kasszában ehhez nincs elég pénz, akkor 2012-től nekünk, adófizetőknek kell állnunk a cechet.

Virrasztó Zsolt

A Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezései címet viselő, Lázár János Fidesz- és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető által jegyzett törvényjavaslat 28. cikke szerint ezen a címen gyakorlatilag bárkitől hozzájárulást, azaz különadót lehet kérni 2012-től. Ha jól belegondolunk, az Alkotmánybíróság vagy az Európai Bíróság akkor kötelezi fizetésre az államot, ha a politika szerencsétlenkedik: vagy a törvényhozás szintjén, vagy a kormányzati döntéshozatal szintjén sért jogot, és ezzel okoz kárt. A Gyurcsány-kormány örökségeként nemrég 250 milliárdot buktunk az áfa-visszatérítési ügy miatt, az Európai Bíróság várhatóan elmeszeli az Orbán- kabinet telekomadóját, de kérdéses a többi válságadó, mint ahogy a végtörlesztés szabályozásának jogszerűsége is. Mindez további százmilliárdos lyukakat üthet az állami büdzsén, tehát nem aprópénzről van szó. A Lázár–Harrach javaslat mégsem pusztán ezért figyelemre méltó, hiszen hozzászoktunk már ahhoz, hogy a politikai baklövésekért így is, úgy is nekünk kell fizetnünk. Sokkal inkább azért, mert azt sejteti: kommunikációjával ellentétben a kormány maga sem hisz igazán korábbi döntéseinek jogszerűségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!