Olvasó

2006.06.19. 02:28

Eszme és rögeszme

A párt tagjának véleménye a villongásokrólLégy óvatos ha egyszer felébresztetted a gonoszt, meg is kell fizetned a járandóságát. (Ír közmondás) Azt mo ...

Mórocz Zsolt

A párt tagjának véleménye a villongásokrólLégy óvatos ha egyszer felébresztetted a gonoszt, meg is kell fizetned a járandóságát. (Ír közmondás) Azt mondják, ahol az erkölcs és a tisztesség véget ér, ott kezdődik a politika. A hatalom nem erkölcsi dilemma. A rendszerváltás, tény és való, átrendezte az erővonalakat és az értékren-deket. Ez még nem lenne baj. A baj az, hogy a becsület devalválódott. Sajnálatos, hogy a politika és az emberi tisztesség egyre inkább egymást kizáró fogalmakká válnak. Ennek ellenére van szerencsém ismerni becsületes és tiszta szándékú politikusokat, nem is egyet... A reformköri mozgalom alapító tagjaként hitet tettem amellett, hogy soha többet nem leszek olyan pártban, ami működésében nem tartja be a demokrácia alapvető normáit. A nagykanizsai reformkör politikai súlyát az akkori ellenzék is elismerte. Kevéssé ismert tény, miszerint az MSZMP tagjaiként, egyedül mi kaptunk engedélyt arra, hogy 1989. június 16-án Nagy Imre miniszterelnök újratemetésén részt vehessünk... Nem egy eszméhez, hanem egy rögeszméhez lennénk hűek, ha nem befolyásolnának az elmúlt időszakban szerzett szomorú tapasztalataink, kiábrándulásaink, új felismeréseink. A nagykanizsai szociáldemokrata platform 2006. június 12-i sajtótájékoztatójából egy mondatot emelek ki Ma is szembefordulnak az MSZP vezetésével és irányvonalával, amit a városban és környékén Göndör István és Litter Nándor képvisel. Történelmi emlékek fogságában lehet így is historizálni, megértem őket. A proletárdiktatúra korában szocializálódtak, s hűek maradtak eszméikhez, önmagukhoz. A nagykanizsai szociáldemokrata platform meg akarja fosztani a kanizsai pártszervezet többségét alkotó becsületes tagjaitól a gondolkodás jogát, a választás szabadságát. Vezérelvűségükből eredeztetően úgy hiszik, hogy egyedül ők a kanizsai jobblét letéteményesei, s hogy a másik oldal maga a balsors. Velük kapcsolatban azon a véleményen vagyok, hogy a médiaharcosaik ma már nemigen riadnak vissza semmitől. A kényes ízlésam Jones aforizmája jutott eszembe Sokan azt hiszik, hogy gondolkodnak, pedig csak újra rendezik előítéleteiket. A fenti sorokat a tanulságok levonása végett, a megújulásba vetett örök optimizmusom okán jegyeztem le, az összefogás érdekében. Aki úgy gondolja, hogy le kell vonnia valamilyen következtetést saját szerepét illetően, úgy arra kérem, tegye meg, hogy ősszel belső villongásoktól mentesen tudjunk készülni az önkormányzati választásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!