Olvasó

2010.04.06. 04:49

A köztársaság csődje (kommentár)

Több mint száz, egykor az Államvédelmi Hatóságnak (ÁVH) dolgozó ember névsorát hozta nyilvánosságra a hétvégén egy szegedi internetes újság.

Klecska Ernő

A lajstrom, ami a helyi MÉH-telepről került elő, a nevek mellett a születési dátumot, anyja nevét, a beosztást és a rangot is tartalmazza. Talán az sem véletlen, hogy ezzel egy időben kiszivárgott: a kormány egy háromtagú civil bizottságot állít fel, amely felügyeli és ellenőrzi a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) őrzött mágnesszalagokon található adatok hiánytalan feldolgozását, minősítésük felülvizsgálatát, majd a minősítés alól feloldott anyagok levéltárba adását. Az ügynökök és a besúgók ma is köztünk járnak. Minden pártban meg lehet találni őket, és nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen mind az MSZ(M)P köpenyéből bújt elő. Ezt az ügyet már régen le kellett volna zárni. Akár úgy, ahogy a németek a Stasi-aktákkal – nyilvánosságra hozni mindent. Nem feltétlenül az elszámoltatás szándékával, csak azért, hogy a választópolgár világosan lásson, s tudja, az az utazó ügynök, aki most éppen a szavazatát szeretné megszerezni, mennyire szavahihető. Talán az sem véletlen, hogy e területen még ma is nagy a homály. A zavarosban mindig jól lehet halászni, az ügynöklisták pedig kifejezetten jól jönnek azoknak, akik mások revolverezéséből „tengetik” napjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!