Olvasó

2017.07.13. 17:35

Az épített örökségről Zalaistvándon - Szeptember végéig látogatható a kiállítás

ZALAISTVÁND - A település arculati kézikönyvének elkészítése kapcsán támadt az ötlet, hogy bemutassák azokat az épületeket, amelyek még valahol fellelhetők megörökített formában.

Civil Tudósítónktól

Törvény írja elő, hogy minden településen el kell készíteni az arculati kézikönyvet. Így adta magát a lehetőség bemutatni azokat az épületeket, melyek fellelhetők megörökített formában.

A kutatásokat az év elején kezdte el a Nemzeti Művelődési Intézet zalaistvándi munkatársa. A Göcseji Múzeum engedélyével az archívumban található fotók - melyeket Szentmihályi Imre korábbi múzeumigazgató gyűjtött és készített - lettek a kiindulópontjai a kiállításnak.

A kultúrházbeli kiállítást Petőfi Lászlóné polgármester nyitotta meg

Hozzá társult a településen fellelt pár fotó, a BME építészettörténeti és műemléki tanszék műemlék felmérési gyakorlatán 2004-ben készített dokumentációk, alaprajzok és fotók. Káli Marianna diplomamunkája is, amely a Hámos-malom alaprajzát, metszetét és látványtervét foglalta magába.

Mindez kiegészült pár darab tárggyal, melyek egy 1898-ban épített, azóta felújított házból származnak. Az épületek többsége helyi védelem alatt áll. A lakóházak mellett a településen található főbb épületek, az evangélikus templom, korábbi evangélikus iskola, ma evangélikus gyülekezeti ház, a "Pusztatorony", a zalaistvándi tájház valamint "Tormás" településrészen Kossuth utca 7. szám alatti épületnek korábbi és mai fotói is láthatók.

A háttérbe vászonra kivetítve a község több pontján készült fotók voltak láthatóak, utcafronti részekkel, házak homlokzatát ábrázolva. A fényképek, dokumentumok és tárgyak, illetve a mai kornak megfelelő kivetítés segítségével sikerült egy szeletet bemutatni az elmúlt közel 100 év zalaistvándi épített örökségből, képezve átmenetet az akkor és most között. A kiállítás a kultúrházban megtekinthető szeptember 30-ig.

Trombitás Lenke

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!