Olvasó

2015.06.10. 14:11

Hétköznapi magyarázat

A holokauszt megemlékezések kapcsán mindig felmerül a józan emberekben hogy mi táplálta és táplálja máig az antiszemitizmust.

Az a mi korunkban már természetes, hogy elítéljük, elfogadhatatlannak és a humanizmussal összeegyeztethetetlennek tartjuk. A kialakulásáról azonban a történelemben kevésbé jártasok kevés ismerettel rendelkeznek és nehéz értelmezni a szélsőségesek oldalán mai is fel-felbukkanó antiszemita megnyilvánulásokat.

Az antiszemitizmus forrását legpontosabban és közérthetően még a holokauszt előtt, 1926-ban egy jeles amerikai gondolkodó Will Durant filozófia történeti összefoglalójában Spinoza életrajza kapcsán vetette papírra. A mórok kiűzése (1492) után a legkatolikusabb királyok egyike, Ferdinánd úgy gondolta, hogy a háborúkban megcsappant királyi kincstárát a mórok kultúráját ismerő, velük együttműködő zsidó családok vagyonából tölti fel. Az ultimátum egyszerű és rövid volt: vagy áttérnek a keresztény hitre, vagy száműzik őket Spanyolországból és minden vagyonukat hátrahagyva távoznak. Aki tehette hajóra szállt és próbált új hazát keresni. A kis Hollandia volt az egyetlen európai ország, amely befogadta őket. Innen szóródtak szét észak és közép Európa irányába. Később leszármazottaik közül a fel-fellángoló pogromok miatt sokan az új világban találtak otthonra. A neves filozófus Benedictus Spinoza is egy Spanyolországból menekült család leszármazottja.

A Ferdinánd udvari tanácsosai által kieszelt ideológia és kommunikációs stratégia azonban már megfertőzte az európai uralkodóházakat és felső osztályokat. Ennek következménye lett, hogy az újkori kiűzetés nemcsak a zsidó vallásúakat szórta szét Európában, hanem az antiszemitizmus sötét árnyát is. Sok országban éppen az uralkodó osztály érdekeinek megfelelően korlátozták gazdasági és egzisztenciális lehetőségeiket.

A feudális rendszer elzárta a földbirtoktól, a céhrendszer az ipartól,bezárták zsúfolt gettókba és szűk körű foglalkozásokba, bántalmazta a nép és kirabolták a királyok. Pénzügyleteikkel és kereskedésükkel felépítették a civilizáció szempontjából nélkülözhetetlen városokat, kizárták és kiátkozták, sértették és bántották őket, és mégis...

Igen a zsidóság sorsa leginkább igazolja, hogy amibe nem halsz bele az megerősít. Mert mégis, így megalázva is fenntartotta kultúráját, rituáléit, megőrizte integritását. És ebben mintha inkább segítette volna a társadalmi elszigeteltsége. Mert minden zsidó család úgy nevelte a gyerekeit, hogy hátrányból is sikeressé kell válnia. Iskolázottak voltak, műveltek és többségében szorgalmasak. Sok neves tudóst, orvost és művészt adtak a világnak. Mert nem engedhettek meg maguknak léha züllött életmódot, ami Közép-Európában annyira jellemezte a nemesi réteget.

A húszas években még nem volt napirenden, hogy nemzeti szintre emelnék az antiszemitizmust. A német fajelméletek még csak ekkor kezdtek divatba jönni. És Németország nemcsak közel volt hozzánk, de sok tekintetben ki lehetett használni az új szeleket azoknak, akik úgy gondolták, hogy most mi jövünk és letapossuk akit mi le akarunk és majd a nép hálás lesz a jussért.

Akármennyire is próbáljuk a németekre hárítani, ennek az 1944-es szörnyűségnek a felelősségét, nem lehet. Mert a zsidótörvények sorát magyar képviselők, a magyar parlamentben, szabad akaratukból, otromba befolyástól vezérelve hozták. Nekünk nem zsidóknak ezért bizony szégyenkeznünk kell, azok helyett, akik ezt művelték.

Hogy milyen válaszokat adunk a ma is felbukkanó antiszemita jelenségekre, azt mindig befolyásolja az adott társadalmi környezet. Egy bizonyos: a zsidó- és cigányellenes megnyilvánulások legyenek azok tudományos álarc mögött, vagy sima kocsmai filozófiák a gyengeség jelei. Azt jelzik, hogy a törvényesség és társadalmi igazságosság megteremtését nem tudtuk európai módon, a demokratikus eszközökkel megteremteni és fenntartani, így a nélkülözésbe került rétegek mindig uszíthatóvá válnak. Nekem az uszítókkal van több problémám.

Hartmann Miklós

Címkék#holokauszt
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!