Olvasó

2015.01.27. 07:21

Varázslatos éjszaka (fotókkal)

Ha a mai rohanó világban van lehetőségünk egy kicsit lelassítani, rácsodálkozni a minket körülölelő nagyvilágra, rengeteg csodának lehetünk részesei.

Németh Ferenc

Amatőr fotósként szinte minden műfajba belekóstoltam, nem köteleztem el magam egyetlen irányzat felé sem. De egyik legkedvesebb témám az esti, éjszakai fények, az égbolt végtelenje, csillagok tömkelege, csend, végtelen nyugalom, merengés

Fotó: Németh Ferenc

Ehhez a műfajhoz nem is baj, ha az ember falun él, kicsit távol a városi fényszennyezéstől.  Az éjszakai égbolt fotózása nem túl egyszerű feladat, de persze nem is lehetetlen.  Ideális esetben szükséges hozzá minimum egy fotóállvány és egy tükörreflexes amatőr gép, többféle objektívvel.  És egy kis tudás, valamint folyamatos tanulás. Itt nem úgy van, hogy az ember kimegy és kattint egyet. Egy-egy túra órákig tarthat, jó ha van terv előre, mit szeretnénk fotózni, de így is nem ritkán vacogva kell a gép mellett őrködni, babrálni, elvégezni a beállításokat. De a képek feldolgozása, az utómunka is roppant időigényes feladat.  Viszont a végeredmény kárpótolja a fotóst minden kényelmetlenségért.

Fotó: Németh Ferenc

A fényképezőgép érzékelője több fényt képes begyűjteni, mint az emberi szem, így olyan varázslatos felvételek keletkeznek, amit saját szemünkkel sosem láthatnánk. Például a manapság népszerű Lovejoy C/2014 Q2 üstökös. Sokan szabad szemmel is látják. De ne gondoljunk látványos csóvás klasszikus üstökösre. Egy bizonytalanul derengő zöldes kis pacaként látja aki tudja hol keresse. Én sajnos nem látom. Viszont sikerült lefotóznom.

Fotó: Németh Ferenc

Ebben a műfajban is nagy szerepe van a  pénznek nyilván. Egy komolyabb távcső profi óragépes állvánnyal, kiegészítve egy fényképezőgéppel,  világszínvonalú asztrofotók elkészítésére ad lehetőséget. Igaz, ez akár többszázezres befektetés. Hazánk erős nemzetközi viszonylatban is e téren. Amatőrök is szép számmal publikálnak csodás felvételeket az éjszaka világából, a világűr megannyi csodájáról.


Fotó: Németh Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!