Olvasó

2015.01.30. 15:17

A Duális tábor élményei diák szemmel

Török János Tanár úr betoppanása kezében egy köteg lappal szakítja meg a szünet utáni hangzavart.

Az eddig pletykára éhes szájú lányok, nagyzoló fiúk hangja hirtelen elhalkul. Tágra nyílt szemekkel vizsgáljuk a rejtélyes papír halmazt. Számonkérés?! Röpdolgozat?! Felmérő?! És hasonló néma jajjok zúgnak a fiatal fejekben. Megkönnyebbülés sóhaja fut végig a termen, mikor a Tanár úr végre megtöri a riadt csendet: Duális tábort hirdet a főiskola! Halk morajlás a hátsó sorból: Mi? Ti értettétek? Mi az a duális? Néhány percnyi szokatlanul fegyelmezetten végig hallgatott magyarázat után, (miszerint ez egy olyan képzési forma, ahol egyszerre szerezhetünk munkatapasztalatot és diplomát) megrohamozzuk a tanári asztalt jelentkezési lapokért...

A lelkesedés végül nyolcunkat vitt a főiskola kapujáig. A gólyák tipikus tünetével, szorongással telve tekintettünk körbe, de a feszélyezettségünk egy pillanat alatt elszállt, hisz elég „belterjes" lett a csapat, 6 évfolyamtársunk kutató tekintetével néztünk szembe. Így már csak a 4 „idegent" vizslattunk az asztal másik sarkából. Helyzetünkből adódóan a bemutatkozáson hamar túlestünk, így gyorsan a tettek mezejére léptünk.

Motivációs levelet, önéletrajzot írtunk. Legszebb mosolyunkat megvillantva ültünk reménybeli munkaadóink rögtönzött irodájában. Ismerd meg környezeted mottóval, 3 közeli gyárban kíváncsiskodhattunk. Rövid időre főiskolás kosztümbe bújva előadásokat hallgattunk... De hogy az impozáns felsorolás mögött milyen emlékek állnak?

Duális tábor  Zalaegerszegen a gazdasági főiskolán középiskolásoknak

A középiskolás szereptől eltérően felnőttként kezeltek minket. A kötetlen beszélgetésekbe átcsapó állásinterjúk során befolyásos embereket kérdezhettünk „az élet nagy dolgairól". Megismertük a számunkra még sötét ködbe burkolózó munka világát. Megtudtuk, hogy a Luk nem csak egy kuplunggyár és, hogy a kakaós csiga milyen úton halad, mielőtt a pocakunkban landol. Bevettük a Jégcsarnokot, hol kecses siklással, hol pedig döcögő és esésekkel teli csatában. „Fejest ugrottunk az egerszegi termál medencéibe." Valamint előre látó diákként tapasztalatot szereztünk a jövőre nézve, arról a bizonyos főiskolás éjszakáról. Évfolyamtársakként, ismeretlenül mentünk, de szobatársakként és bajtársakként váltunk el, aki mindig rád szól, mielőtt lebiccenne a fejed előadás közben...

Nem utolsó sorban egy új opciót kaptunk a februári nagy döntés előtt, a duális képzés esélyét, egy sokat érő diploma lehetőségét.

Mészáros Martina, Csány László Közgazdasági Szakközépiskola végzős diákja

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!