Olvasó

2012.05.10. 05:15

Kinek kell kifizetni? (kommentár)

Bár Matolcsy György minden korábbi híresztelést megerősített a Széll Kálmán-terv 2.0 új adóival kapcsolatban, a fogyasztók szempontjából legfontosabb kérdésre – ki és miként fogja ezt megfizetni? – nem adott egyértelmű választ.

Horváth A. Attila

Továbbra sem tudjuk például, a júliustól bevezetendő telefonadót pontosan hogyan számítják: az előfizetéshez tartozó percek díjához adnak-e két forintot, vagy a valóban lebeszélt időt terhelik, és vajon a magánszemélyekre vonatkozó havi maximum akkor is érvényes lesz-e, ha egy embernek több előfizetés van a nevén? Ezek persze részletkérdések, jelenleg még az sem világos, hogy a telefonszolgáltatók és a pénzügyi szervezetek továbbháríthatják- e a közterheket (utóbbiak a tranzakciós illetéket és a biztosítási adót) az ügyfelekre. A miniszter szerint ezt a verseny akadályozza majd meg, jóllehet a múlt héten a kormányfő még szabályozó eszközökről beszélt. Mindenesetre kevés rá az esély, hogy a piaci szereplők maguktól lenyeljék a sarcot, az ügyfél meg így is, úgy is telefonál és bankol, kézenfekvő tehát a „megoldás”. Abban persze van igazság, hogy az új tételek önmagukban nem rengetik meg a családok költségvetését. Önmagukban nem, de a többivel együtt... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!