Olvasó

2012.03.13. 06:03

A mérleg serpenyői (kommentár)

Zárszámadást készített a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a végtörlesztés néven elhíresült tranzakcióról. A vártnál is nagyobb számok jöttek ki, 1354 milliárd forintnyi devizahitelt végtörlesztettek csaknem 170 ezren.

Szente Ottó

Még meglepőbb, hogy a visszafizetett összeg több mint kétharmadát saját erőből teremtették elő az emberek: megtakarításaikból, családi összefogás révén, esetleg eladták, amit tudtak, lehet, hogy pont azt az ingatlant, amire a hitelt felvették. A PSZÁF jelentéséből kiderül az is, hogy a piaci árfolyamon 1354 milliárd forint hitel kiegyenlítésére a kormány által meghatározott árfolyamon csak 984 milliárdot kellett kifizetni, magyarán a 170 ezer végtörlesztő spórolt a bolton 370 milliárd forintot. Ez van a mérleg egyik serpenyőjében. De a másik sem üres. Ami nyereség a végtörlesztőknél, veszteség a bankoknál. Értük manapság nem illik könnyeket hullajtani, de az azért senki előtt sem lehet kétséges, hogy elszenvedett veszteségeiket igyekeznek kompenzálni, ahol lehet, vagyis végső soron mind hozzájárulunk a végtörlesztés sikeréhez, azok is, akik nem voltak elég tehetősek, hogy az alkalmat kihasználva megszabaduljanak tartozásuktól. De bízvást sorolhatjuk a negatív következmények közé a társadalmi igazságosságon esett csorbát is, meg azt a befektetők felé közvetített üzenetet is, hogy mifelénk olykor nem a piac szabja meg az árfolyamokat. Áruk van (lesz) ezeknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!