Olvasó

2011.09.07. 05:47

Kis szervezet csatája (kommentár)

A nemzetgazdasági érdek sok mindent felülírhat. Egy civil szervezet vezetője, Zsák Ferenc ezt most már pontosan tudja. A természetvédő már június 16. óta előzetesben van, jogtalan előny kérésével vádolják, amelynek büntetése akár öt év szabadságvesztés is lehet. Az előzményekről több cikk is megjelent.

Peltzer Géza

A lényeg az, hogy a győri Audi gyárral határos, természetvédelmi szempontból értékes győrszentiváni lőtérre a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal koordinálásával európai uniós természetvédelmi projekt futott az Európai Bizottságnál. Az 1,76 millió eurós LIFE+ a kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítását és megőrzését szolgálta. Az Audi- beruházás miatt a hivatal módosítási kérelemmel fordult az Európai Bizottsághoz, de előtte már az összeg mintegy felét lehívta. Zsák Ferenc feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál. Mivel a cég már folytatja az építkezést – annak ellenére, hogy az eljárás még nem fejeződött be –, ezért a kompenzációt csak más természetvédelmi területek fejlesztésére fordíthatták volna. Az Audi ezt jogtalan előny kéréseként értelmezte, és feljelentette Zsák Ferencet. Fogalmam sincs, miféle személyes előnye származhatott volna Zsák Ferencnek a kompenzációból, hátránya azonban annál több. A szakma tüntetést szervezett a börtön előtt. A környezetvédő tüntet – az Audi halad: ez a világ rendje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!