Olvasó

2011.09.26. 04:43

A huszonnegyedik óra (kommentár)

Országjáró körútra indul a Magyar Rezidens Szövetség, hogy év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat érdemi intézkedéseket tegyen az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

Klecska Ernő

A hír vagy váratlanul érte a kormányzatot, vagy előre tudott róla, mert az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal csütörtökön még azt közölte: nagy az érdeklődés az ismét meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra. Csak azért, hogy világos legyen: a rezidens az az orvos, aki szakorvosképzésen vesz részt. Mivel a magyar egészségügyi szakembereket tőlünk nyugatabbra tárt karokkal és egy nagyságrenddel magasabb fizetéssel várják, a hiány kezd aggasztó méreteket ölteni. A szövetség szerint év végére 27 ezer alá csökkenhet a magyar egészségügyben ténylegesen dolgozó orvosok száma. A havi nettó százezer forintos támogatás bizonyára nem tartja itthon a fiatalokat. Az pedig, hogy a rendezvényeiken részt vesznek a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége képviselői is, azt mutatja, nem csak az ifjak elégedetlenek. Egyre többen ismerik fel „berkeken belül” is, hogy az egészségügyben mélyen ható, komoly szerkezeti reformok nélkül nem lesz javulás. Könnyen lehet, hogy azok, akik korábban az ilyen reformok ellen léptek fel, visszasírják a korábban elátkozott reformpolitikusokat, Molnár Lajost és Horváth Ágnest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!