Olvasó

2011.09.26. 15:23

A drasztikus tandíj mindenkinek fájni fog (jegyzet)

Még mindig "csak" felsőoktatási koncepcióként szerepelnek az erős megszorításokról, többmilliárdos pénzelvonásokról szóló hírek, ám úgy tudni, a napokban dönt a kormány a törvénytervezet parlament elé kerüléséről.

Sinkovics Eta

S amíg nem válnak véglegessé az elképzelések - de lehet, hogy azután meg végképp -, ég és föld között, hatalmas bizonytalanságban lebegnek az intézmények. És azok az érettségi előtt álló fiatalok, akik majd egyetemen, főiskolán szeretnének diplomát szerezni. A napvilágra került adatok szerint ugyanis az elkövetkezendő években jelentősen lecsökken-  53 ezerről a felére - az államilag finanszírozott férőhelyek száma, s akik nem férnek be e képzésekre, marad számukra a fizetős lehetőség. Csakhogy, akik eddig a sikeres felvételire "hajtottak", minden esélyük megvolt arra, hogy magas pontszámaik alapján bejussanak az áhított egyetemre. Eztán erőfeszítéseik ellenére, nem biztos, hogy beférnek. A költségtérítéses helyeket pedig iszonyúan drágán mérik, minthogy a dupláját is elkérhetik a sok esetben jelenleg sem alacsony összegnek, ami éves szinten a több százezertől a milliós nagyságrendig terjedhet. De bajban vannak a felsőoktatási intézmények, hiszen nem tudni, az összegek hallatán, lesz-e elég hallgatójuk. S igencsak gondban a diákok, de leginkább a szüleik. Főhet a fejük, honnét vegyenek annyi pénzt, hogy állni tudják a gyerek tandíját. Ha a kormány fizetős elképzelései zöld utat kapnak, fiatalok ezreinek álma, vágya foszlik mindenestül szét... S leginkább azoké, akik nem jómódú családok gyerekei. Ki tudja, hány családot vág éppen napjainkban tönkre a devizahitel, ki tudja, hányan veszítik el állásukat. Ilyen háttérrel - de erős a gyanúm, normál fizetések mellett is - szinte lehetetlen kigazdálkodni a gyerek továbbtanulását. Aki az egyetem mellett, persze dolgozhat, ha lesz hol... Sokszor felmerült, kell-e ennyi diplomás? Senki nem számított arra, hogy a kérdésre ilyen durva válasz érkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!