Olvasó

2011.08.07. 13:38

Az adósokon csattan (kommentár)

Közgazdász, vagy inkább próféta legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, milyen reakciókat szül a pénzpiacokon az Egyesült Államok adósság-besorolásának rontása, az azonban valószínű, hogy a menekülő-devizaként emlegetett CHF még több befektetőnek lesz vonzó ezután.

Horváth A. Attila

Ami a hazai lakáshitelesek számára annyit jelent: tovább drágulhat a frank. Ez persze nem meglepő, a frank már csak ilyen: egy japán földrengés, egy dél-európai kis ország csődközeli állapota, az USA államadósság körüli hercehurcája, az euróövezet roskadozása mind a magyar adósokon (is) csattan, a forint gyengülése vagy erősödése másodlagos okká vált. Most már a laikusok is gyakran emlegetik a rettegett fogalmat: paritás, vagyis az euró és a frank értékegyenlősége, ami távoli vízióból pár hét alatt fenyegető veszéllyé vált.

Ugyanakkor a jelenlegi árfolyam is súlyos csapást mér a háztartásokra; bármennyire rossz a konstrukció, sokaknak így tényleg a 180 forintos rögzítés marad az egyetlen megoldás. Persze Svájcot ez érdekelheti a legkevésbé. Állítólag az alpesi országnak is károkat okoz az erős pénz, a jegybank tétova kísérlete (csökkentette a kamatcélt), azonban nem hozta meg a várt gyengülést. Az amerikai belpolitikai következmények miatt pedig fájhat ugyan a presztízsveszteséget szenvedő elnök feje, de ettől még az ország gazdasága hihetetlenül erős marad. Szemben a miénkkel.

Ezek is érdekelhetik