Olvasó

2011.07.06. 04:55

Dicsérő dorgálás (kommentár)

Fél évig vezette Magyarország, illetve Orbán Viktor az Európai Uniót, ezért kapott dicséretet és kritikát egyaránt.

Arany Horváth Zsuzsa

Ez nem okoz meglepetést a politikusoknak, sőt, mi, félig-meddig kívülállók is egészen jól értjük, mikor melyik megszólalás szól csak ide, haza, s melyik oda, Brüsszelbe. Mégis különös helyzet lehet, amikor a 700 főnél is többet számláló Európai Parlamentben összességében megköszönik hazánknak az elmúlt fél évet, majd simán megszavaznak egy elmarasztaló határozatot, amely új nemzeti alkotmányunknak a hatalom koncentrációjára alkalmas passzusait kárhoztatja. A dokumentum szerint a sarkalatos törvényeknek nem szabad átfogóan lefedniük jogalkotási területeket, az adó- és nyugdíjügyi jogszabályokat csak egyszerű többséget igénylő törvényekben szabad rendezni, hogy azokat a későbbi kormányok módosítani tudják. Kéri a szöveg a Költségvetési Tanács mandátumának felülvizsgálatát is, amely a személyi átrendezés után túl széles körű jogosítványokat kapott. Az alkotmány preambulumát is módosításra szorulónak látja, s az állam és az egyház szét nem választását is aggályosnak tartja. A magyar reagálás kiszámítható volt: egy ilyen határozat nem kötelez semmire bennünket, magunknak olyan alkotmányt írunk, amilyet akarunk. Valóban, nem az EP-képviselők életét fogja szabályozni. Hogy irigyelhetők-e emiatt? Még az is lehet...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!