Olvasó

2010.09.08. 05:06

Megújulni nem késő (kommentár)

Megújul a pénzügyi felügyelet rendszere az EU-ban: jövőre már három ügynökség kísérheti figyelemmel a banki, a biztosítási és az értékpapír-piaci tevékenységet, sőt egy a kockázatok figyelésével megbízott testület is tevékenykedik majd.

Peltzer Géza

Egy akkora szervezetben, mint az Európai Unió, rengeteg ellenőriznivaló akad. A támogatások felhasználásának kontrollja már akkor sem működött tökéletesen, amikor a keleti blokk utódállamai még nem voltak tagok. Hitetlenkedve olvastuk annak idején, hogy pénzügyi panamák, visszaélések az általunk tökéletesnek hitt fejlett államokban is előfordulnak. Belépésünkkel viszont már természetesnek tûnt az olyan újsághír, amely valamely uniós forrás „kisiklásáról” szólt. Biztosra vehetjük, hogy a korrupció automatikusan erősödött az új tagállamokban, hiszen szinte minden látványos projekt uniós pénzből épül meg. Az ilyen „kisiklott” pénzek nyomába eredni helyben már nem is próbál az EU. Hiszen papíron minden rendben van, csak egy kicsit drágán épülnek az autópályák, hidak. Más dolog az országok pénzügyi kontrollja. Nyilván a göröghöz hasonló „földcsuszamlásoknak” próbálják elejét venni azzal, hogy figyeltetik a banki, biztosítási és értékpapírpiacot. Egyértelmű is, hogy mindent figyeltetni kell, ami egy ekkora szervezetben iszonyúan drága. Mesterségesen létrehozott szervezet, nagy költség, nagy kockázat – és rossz előjelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!