Olvasó

2010.08.18. 04:51

Történelmi dilemma: menni vagy sem? (kommentár)

Visszajövök – ígérte Sólyom László a révkomáromi hídnál egy éve, akkor még köztársasági elnökként augusztus 20-án, amikor nem engedték be Szlovákiába.

Barták Péter

Nos, ígéretét igyekszik betartani, és majdnem biztos, hogy így is lesz. Északi szomszédunknál ugyanis nagyot változott a világ azóta, hiszen az ottani országgyűlési választások, ha nem is annyira radikálisan, mint nálunk, de újrarajzolták a parlamenti arányokat, így a kormány összetételét szintén. Hivatalosan tehát várhatóan nem utasítják el látogatását, ám az ottani nacionalista körök ugyanúgy fognak reagálni, mint akkor kormányzó erőként: teljes elutasítással. Pedig hát mi is történik? Ha akarom, semmi különös, ha akarom, Szlovákia nemzeti büszkeségét csipkedő fricska. Ennél viszont nem több. Szó sincs arról, hogy ezzel megkérdőjelezôdne az ország területi integritása, szuverenitása. Csupán egy jelzés, hogy egykor a történelem máshol húzta meg a határokat. Akkor az volt, most meg ez van, semmi más. Persze, amikor egy szlovák hazafi, aki büszke arra, hogy végre önálló államként és nem is az utolsók között helyezkedik el hazája az Európai Unióban, ilyen magyar feliratú pólót lát: „Idősebb vagyok, mint Szlovákia”, nyilván felháborodik. Ezt meg nekünk illik megérteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!