Olvasó

2010.07.29. 05:16

Bizalmi nézőpont (kommentár)

Az jó, ha egy közvéleménykutatás megerősíti a kormányt eddig megtett lépéseinek helyességében, ennél talán csak az a jobb, ha mindjárt kettő. Még akkor is, ha mindkét intézet nagyjából ugyanabból a politikai holdudvarból eredeztethető, hiszen eltérő adataik még erősíthetik is egymást.

Munkácsi Imre

Mindenekelőtt pedig hitelesíthetik a legfontosabb kérdésre adott válaszukat, amiért vélhetőleg vizsgálataik tulajdonképpen készültek: a kormány és a miniszterelnök választások óta töretlen népszerűségét. Az elemzők persze ilyenkor (is) elemeznek, ki a bennfentesek, ki a kirekesztettek nézőpontjából, kinek édes, kinek savanyú a szőlő – a fogadó oldalon is. Az egyik ilyen bennfentes érv, hogy a kormány, de leginkább a miniszterelnök az eltelt hatvan napban az embereket leginkább érdeklő kérdésekre az emberek számára érthető válaszokat adott. A fanyalgók szerint ez még akkor is elegendő a népszerűség megtartására, ha éppen ez a populizmus vonja el a bizalmi szavazók figyelmét a demokratikus játékszabályok átírásáról, a hatalomkoncentrációról. Kérdés persze, hogy „az emberek” meghallják-e ezeket a demokráciaféltő véleményeket, s ha meghallják is, eltöprengnek-e a politika úri huncutságainak árnyalatairól, vagy beérik annyival, hogy – az ő olvasatukban legalábbis – egy, a korábbinál élhetőbb ország képe körvonalazódik. Csakhogy erre a kérdésre már nem az elemzők válaszolnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!