Olvasó

2009.07.03. 02:29

Tízmillió ember beszéli

Az alábbi olvasói vélemény, amely a Már második nyelvként sem választjuk című újságcikkünkre (ZH 2009. 06. 24.) érkezett, érveket sorakoztat fel a német nyelv mellett.

Az Olvasó

Érdeklődve olvastam az újságcikket. A főcím, alcím és a bevezető vészharangját nem támasztja alá a riportalannyal készített interjú. A megkérdezett nyelvi lektor számos helyen hangsúlyozza a német nyelv fontosságát, kiemeli a hétköznapi nyelvhasználat jelentőségét, régióban betöltött szerepét, nyelvtanulási folyamatban az elsőbbségét.

Három területen szerzett adatokkal, tapasztalatokkal szeretném alátámasztani a német nyelv jelentőségét.

1. Budapesten húsz éve működik a Goethe Intézet magyarországi kulturális intézete. A Német Szövetségi Köztársaságnak a világ 134 országában van jelen ilyen intézménye. (Elősegíti a német nyelv elsajátítását és a nemzetközi kulturális együttműködést, átfogó Németország-képet közvetít a kulturális, társadalmi és politikai életről szóló információk révén.)

Néhány tény: az Európai Unióban 10 millió ember beszéli a németet, ezzel a második leggyakrabban beszélt nyelv az Unióban. Az Európai Unióban Németország a legnagyobb, a világon a 3. legnagyobb gazdasági hatalom. Egyik vezető nyelv a tudományok, az irodalom, a művészetek területén.

2. Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ nyelvvizsga-statisztikái is alátámasztják, a második legtöbb nyelvvizsga német nyelvből született. A közép- és emelt szintű idegen nyelvi érettségik is ezt a tendenciát mutatják.

3. Mindnyájunknak vannak régióban szerzett tapasztalatai az idegen nyelvekkel kapcsolatosan. A gyógyturizmusra építő Zala megyében és a Balaton-parton elsősorban németnyelv-tudással keresnek dolgozót a vendéglátóiparba, pincért vagy például gyógymasszőrt a szinte százalékban német vendégekkel üzemelő szállodákba és gyógyfürdőkbe. Nem vitatva az angol nyelv fontosságát, nagy hiba lenne, ha a köztudatba tévesen vonulna be a feleslegessé tett orosz nyelv után a német nyelv is.

Dömötörné Szabó Éva, Nagykanizsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!