Olvasó

2009.03.13. 03:29

Formája lehet sokféle, vannak, akik fél mellkasnyit viselnek

Amikor a szomszédos családi ház kertjét pipitérek borítják, amikor a reggeli napsütés már selymesen simogat, s a lágy szellő belekap a hajunkba...

Sinkovics Eta

....Akkor március 15-öt ír a naptár. Verses, műsoros emlékező ünnepi készülődéssel és a hétköznapi valósággal. Mert előző évben, az ünnep múltával valahová, jó helyre, mindig eltesszük a kokárdát. Hogy amikor ismét ideje jő, ne kelljen keresgélni, kotorászni, nem lelni. Mert rendszerint ez van... De ha így esik sem olyan nagy baj, hiszen lehet újat alkotni. No de milyen legyen a formája? Klasszikus koszorús, amit Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia varrt, s tűzött férje öltözékére? Azon gyönyörűen redőzik a körbe rendezett piros-fehér-zöld szalag, mely két hosszabb szárban végződik. Vannak, akik nem ráncolnak, csupán átböknek egy darabka nemzetiszín csíkot a gombostűvel, mások meg felül kis kunkorba hajlítva adják meg a szalag formáját.

Alakja, mérete lehet sokféle, akadnak, akik fél mellkasra valót viselnek, mások kisebbet, jelzésszerűt. S nem azért, mert nem fontos számukra március 15., s a forradalom üzenete. Talán egyszerűen csak nem akarnak hivalkodni ezzel az érzéssel. Mert olyanra is van példa, hogy már jóval az ideje előtt feltűzik, s aztán még azon túl is viselik a szabadságharc eme jelképét. Nem szólva azokról, akik augusztus 20-án is hazafias kötelességüknek érzik a kokárda viselését. Erőteljes vagy visszafogott érzések, érzelmek tolulnak abba a kis trikolórba. Kitűzött léte vagy nemléte beszédes.

No, de ha netán nincs meg a tavalyi, és idő sincs elég a gyártására , akár vásárolhatunk is készen. S tudjuk, milyent akarunk? Kis vagy nagy kokárdát? S egyáltalán melyik oldalunkra tűzzük, tétovázunk a tükör előtt. Jobbunkra vagy balunkra? Kitegyük a tavaszira cserélt kabátunkra vagy hagyjuk alatta? Így is, úgy is a szívünkön viseljük. Hogy mennyire, azt igazán mindenki csak maga tudja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!