Olvasó

2009.03.05. 03:29

Csak meg ne bántsuk

Hogy miért nem ad szívesen számlát vagy nyugtát a kereskedő, szolgáltató, az világos, ha lehet, kerülné az adó- és járulékfizetést.

Szente Ottó

De miért nem ragaszkodunk hozzá vásárlóként magunk sem, akkor sem, ha egyébként nem járunk egy cipőben a vállalkozóval? Miért nyújt segédkezet az adóelkerüléshez az is, aki kizárólag legális, következésképpen az utolsó fillérig adózó jövedelemhez jut. Miért ciki Magyarországon elkérni azt a nyugtát, amit egyébként kérés nélkül kellene megkapni.

Érzékletes képet fest a helyzetről amit a kereskedők és vendéglátók érdekvédelmi szervezetének egyik vezetője mondott a minap lapunkban, a számlalottóval foglalkozó riportban. Szerinte az emberek nem igénylik, hogy számlát kapjanak, de ha igényelnék is, nem kérik, mert bántónak tartanák. Első hallásra abszurd az érvelés, ám, ha jól meggondoljuk, van benne valami. Csakugyan azért érezzük kínosnak, ha szólni kell a nyugtáért, mert nem szeretnénk ha a vállalkozó azt gondolná rólunk, hogy ártani akarunk neki. Közreműködni abban, hogy neki is részt kelljen vállalni

a közterhekből, pszichológus lenne a megmondhatója, hogy miért, de magunk is bántásnak érezzük. Akkor is, ha egy sarokkal odébb már teli szájjal szidjuk az Audival járó, minimálbér után adózókat. Mindez természetesen nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a vállalkozó úgymond elengedi az áfát, ha nem ragaszkodunk a dokumentumhoz. Ez tiszta ügy, egyértelmű viszony, bűntársak vagyunk. (Noha bocsánatos bűnnek tekintjük az adócsalást.)

Hanem ha kínos elkérni a számlát vagy nyugtát, akkor kár is erre alapozott módszerekkel próbálkozni. Viszont emlékszem, hogy Olaszországban már 15-20 évvel ezelőtt is felhívták a figyelmünket: el ne dobjuk a blokkot, ha veszünk valamit, mert az utcán is elkérheti tőlünk a hatóság, s ha nincs, bennünket is úgy megbüntetnek, hogy attól koldulunk. Talán ezzel kellene megpróbálkozni nálunk is. Ha elemi érdekünk lenne, hogy nyugtánk legyen, talán a kereskedők sem éreznék bántásnak, ha elkérjük. Meglehet persze, hogy itt ezt be sem lehetne vezetni. Zaklatni a vásárlókat? Eleve adóelkerülőknek nézni a kereskedőket? Ez tőlünk idegen, elvetendő mentalitás. Inkább fizessenek továbbra is kevesen, sokat...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!