Olvasó

2008.06.20. 02:29

Szása távozása

<b>Zalaegerszeg -</b> Tegnap múlt 17 éve, hogy az utolsó orosz katona elhagyta Magyarországot, s ezzel véget ért a majd fél évszázados ideiglenes állomásoztatás .

Horváth A. Attila

Zalaegerszegen a járókelőktől arról érdeklődtünk, ők hogyan élték meg a szovjet katonák hosszúra nyúlt ittlétét, s örültek-e 1991-es távozásuknak.

- Nekem mindegy volt, hogy itt vannak-e vagy sem, nem volt különösebb bajom az orosz katonákkal, amúgy pedig csak néhány alkalommal találkoztam velük - mondta el tömören véleményét a révfülöpi Farkas Elemér. A nyugdíjas férfi hozzátette: ezért a kivonulás ténye is közömbös volt számára annak idején.

A megyeszékhelyi Paizs Árpád úgy fogalmazott: jól emlékszik a kivonulásra, s mivel az oroszok ittlétét megszállásnak nevezhetjük, örült annak, hogy véget ért ez az időszak.

- A megszállást helytelennek tartom, ám a rendszerrel, amit ők képviseltek, egy ideig egyetértettem és hittem az eszmében is. De tudomásul kell venni, hogy az megbukott: sehol a világon nem valósult meg megfelelő formában. Ezért aztán szükség volt a változásra, a többpártrendszerre. Az orosz katonákkal nekem nem volt konfliktusom, inkább pozitív élményekre emlékszem, s egyébként úgy gondolom, ők sem szívesen jöttek el otthonról... - mondta végül Paizs Árpád.

Egy középkorú nő az oroszok magyarországi állomásozásának hallatán csodálkozva kérdezett vissza: mikor is volt az? Majd úgy válaszolt: ez már régi ügy, nem is emlékszik rá. Egy férfi pedig - rövidre zárva a beszélgetést - azt mondta, jó, hogy itt voltak a szovjetek, mert segítették a magyar honvédséget.

- Én nem bánom, hogy elmentek, mert mégiscsak idegenek voltak ebben az országban - vette át a szót a megyeszékhelyi Bagladi Józsefné. - Személyesen nem találkoztam velük, néhányszor láttam őket csupán, de azt hiszem, szinte mindenki örült, amikor elhagyták az országot - tette hozzá az asszony.

- Természetesen nem bántam, hogy kivonultak. Kicsi nép voltunk mi ahhoz, hogy még a szovjet katonákat is eltartsuk - fogalmazta meg véleményét Bognár Ágnes, majd megjegyezte: tapasztalatai szerint a katonák hozzátartozói is kivételes elbánásban részesültek Magyarországon, például jobb munkahelyeket és egyéb kedvezményeket kaptak.

- Én Szombathelyen találkoztam velük, és úgy hallottam, hogy a sorkatonákkal gyakran embertelenül bántak a feletteseik. Ez is az igazsághoz tartozik - jegyezte meg Bognár Ágnes.

Egy negyvenes férfi futtában csak annyit mondott: jól lehetett üzletelni velük, ezt hiányolja csupán...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!