Olvasó

2008.06.04. 02:29

Halálos sértettség vagy totális közöny - nincs még középút

Nyolcvannyolc évvel ezelőtt a háborúban vesztes, s így kényszerpályára került Magyarország küldöttei a versailles-i Nagy-Trianon palotában aláírták azt a szerződést, amely átrajzolta Európa térképét, amely a határrevíziós törekvések hevében a nagy világégésbe is belesodorta hazánkat, amelyet ma már többnyire a győztesek leszármazottai (kivéve persze közvetlen szomszédainkat) is méltánytalannak tartanak, s amely még 2008-ban is meghatározza a térség népeinek identitástudatát, alapot ad etnikai konfliktusaikhoz.

Horváth A. Attila


A területhez és lakossághoz, kultúrához és gazdasághoz, anyagi és szellemi javakhoz jutók még a jelenben is állandó önigazolást keresnek, mi pedig nem tudunk választani a halálos sértettség és a totális közöny álláspontja között. Joggal mondhatjuk tehát, hogy a Trianon-traumát (EU-csatlakozás, schengeni övezet ide vagy oda) máig sem sikerült feldolgoznunk, nekünk, magyaroknak éppúgy, mint a románoknak, szlovákoknak vagy szerbeknek. A szocializmus évtizedei alatt

a témát tabuként kezelte a honi politika, oktatás és közbeszéd, ennek pedig kettős hatása érezhető: egyrészt még ma is hajlamosak vagyunk csuklóból románnak nevezni a székelyeket, s szlováknak

a felvidéki magyarokat (holott éppen ők szenvedik meg az asszimilálásukra, etnikai arányaik felhígítására tett állami erőfeszítéseket), másrészt sokszor átesünk a ló túloldalára, és szélsőséges eszméket ölelünk keblünkre pusztán azért, hogy gyógyítsuk igazságérzetünket. Kár, hogy ma még nincs középút, nincs egészséges, túlzásoktól tartózkodó közösségvállalás, nincs ideológiáktól mentes nemzettudat, nincs politikán és érdekeken felülemelkedő összetartozás-érzés, nincs utálat nélküli szeretet. Ma még azt hisszük, vannak magyarok és magyarabbak, és ha harsányak vagyunk, utóbbiak közé tartozunk. Vagy éppen unottan legyintünk a távoli rokonok dolgaira, mondván, gondunk nekünk is van elég. De talán felnövünk egyszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!