Olvasó

2008.04.14. 02:29

Nincs, ami pótolja a családot

Az elmúlt napokban kirobbant médiaérdeklődés és az elénk került megdöbbentő esetek elgondolkodtattak arról, hogy miképpen lehetne csökkenteni a társadalmi morál romlását? Hogyan tudnánk hatékonyabban nevelni az iskolában és otthon?

Az Olvasó

Az oktatási intézményekbe figyelemre, törődésre éhes gyermekek érkeznek a családi környezetből. A szülői gondos szeretetet és a gyermekek tettei felelősségének felvállalását senki át nem vállalhatja a családtól.

Az iskolával kialakítandó szoros együttműködés nélkül a pedagógusok a nevelés során csak részeredményekre képesek. Kérjük, hogy a szülők ne intézzék el az esti beszélgetést azzal, hogy csupán megkérdezik: mi volt az iskolában? Várják meg azt is, hogy mit mesélnek otthon a nebulók.

A televíziókból áradó lelket romboló, személyiséget rontó filmeket és más műsorokat a gyerekek a szobájukban válogatatlanul és felnőttek megértést segítő magyarázata nélkül nem tudják feldolgozni. Lelki torzulásaik a viselkedésükben, a környezetükhöz való viszonyukban csapódik le. Az internet ellenőrizetlen információözönében eligazodni, az értéket megtalálni és a szennytől elválasztani nem kis bölcsességet kíván. Erre a gyerekeknek segítség kell, és nem elég az, amit tőlünk az iskolában kapnak.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan legyen erre a mai hajszolt világban ideje a szülőknek? Természetesen nagyon nehéz volna általánosságban tanácsot adni. Sajnos sokan terveznek csak fogcsikorgatva, soknapi lemondással járó célokat; az újabb autó megvásárlását, a külföldi nyaralást. Mit ér a tengerparton szerzett 10 napos élmény, ha a gyermekekre éven át nem marad elegendő figyelmük a szüleiknek? A szülők tiszteletére neveljük a gyermekeket, de ha ezt a családi házban nem viszonozzák azzal, hogy jó szóval, tisztelettel beszélnek rólunk, pedagógusokról, akkor a mi törekvéseink féloldalasak lesznek.

Az oktatás finanszírozási rendszere arra kényszeríti az iskolákat, hogy a gazdasági hatékonyság javítása érdekében egyre magasabb létszámú osztályokban tanítsunk, építsünk közösséget, neveljük a gyerekeket, pótoljuk az elmaradó családi nevelés egy részét. A mai fiataloknak több egyéni figyelemre volna szükségük, mint amit a 25-30 fős osztályokban nyújthatunk számukra.

Számos hibát követnek el a jogalkotók. Először is rossz példát mutatnak a gyerekeknek. Csúnyán beszélnek, nem tisztelik egymást. Alkossanak olyan jogszabályokat, amelyekben a tanulók és a szülők jogai mellett a kötelességek be nem tartása is számon kérhető.

Az iskolai erőszak, a renitens, szabályt sértő tanulók száma arányaiban elenyésző, de egy-egy ilyen tanuló az iskolai közösség többségének az életét súlyosan megkeserítheti.

A jogszabályok alkotásakor, módosításakor gondoljanak arra, hogy nem egy tanuló és egy-egy pedagógus konfliktusáról van szó, hanem a neveletlen, a minimális emberi normákat be nem tartó tanuló tönkreteszi másik 25-30 társa és 8-10 pedagógus munkáját. Védeni kell a többség érdekeit is!

Nem mondhatunk le arról, hogy pedagógusok a gyermekek érdekében végzett munkájuk közben egységesen és következetesen álljanak ki egymásért, az iskola közössége által megfogalmazott elvárásokért.  Természetesen nem gondolom, hogy sikerült volna átfogó korrajzot felvázolnom, erre ez a cikk a terjedelem korlátai miatt nem alkalmas. Abban is csak reménykedem, hogy elég sokan olvassák az érintettek közül.

A gyerekek otthoni helyzetére utaló gondolataim nem fikciók, feltételezések, hanem pedagógiai munkám közben tapasztaltam, sajnos tömegjelenség az egy fedél alatt élő családok szétdaraboltsága. Mégis kérem, gondolják meg, hogy Önök milyen módon tudnak hatni a környezetükben zajló romló társadalmi morál ellen.

Bánfalvi Péter
pedagógus,
közoktatási szakértő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!