Olvasó

2008.04.02. 02:29

Bársonyossá puhított reformok, kínszenvedés és a szavatossági idő

Jóllehet a hírek szerint hajlandó lenne lemondani, az MSZP egyelőre nem akar megválni a miniszterelnöktől, márpedig az SZDSZ szerint ez lenne az alapfeltétele a kormánykoalíció fennmaradásának.

Virrasztó Zsolt

A szocialisták ódzkodása érthető, hiszen ha engednének a követelésnek, Medgyessy Péter és a 2005-ben még államfői ambícióktól fűtött Szili Katalin után Gyurcsány Ferencet is a kisebbik koalíciós párt óhajának megfelelően kellene megbuktatniuk, ami aligha tenne jót amúgy is foszlányos önbecsülésüknek. Szinte biztos tehát, hogy az MSZP május elejétől kisebbségben kormányoz, így előbb-utóbb Gyurcsány Ferencnek is meg kell barátkoznia ezzel a hétfőn még idegenkedve fogadott gondolattal. Óvatossága persze korántsem alaptalan, mert bár több szocialista politikus is felszabadulásként éli meg a kormány rapid SZDSZ-telenedését, valószínűbb, hogy a kínszenvedés időszaka következik. A kisebbségi kormánynak tudniillik éppen SZDSZ-voksára lesz a legnagyobb szüksége a parlamentben, e szavazatok sorsa pedig vélhetően azon múlik, mitől félnek jobban a szabad demokraták: saját arculatvesztésüktől vagy az előrehozott választások Fidesz-sikerétől. Ha a liberális arcél őrzését tartják fontosabbnak, nyilván nem támogathatják a kormányfői retorikában már bársonyossá puhított reformokat, s így közvetve a Fidesznek segítenek. Ha a szoftreformok mellé állnak, életben tarthatják a kisebbségi kormányt, de bohócot csinálnak magukból, s Kóka Jánosnak válaszolnia kell arra a kínos kérdésre is: volt-e egyáltalán értelme kiugrani a koalícióból. Az MDF magatartása legalább ennyire kiszámíthatatlan, a Fideszé viszont talán kevésbé az, mert ha a kormány szempontjából létfontosságú ügyekhez nyújt támogatást, rombolja Orbán Viktor előrehozott választásokat sürgető, harcos politikájának sikerét.

A kormány helyzete csak akkor válna valamelyest stabilabbá, ha piszkos alkukkal sikerülne többségivé duzzasztani az MSZP-frakciót, bár veszélyekkel - például egy makacs vírus okozta járvánnyal - ebben az esetben is számolni kell.

Aligha él tehát olyan ember az országban, aki meg tudná mondani, meddig tart majd a kabinet szavatossága. Mindenesetre a 2009. évi költségvetés parlamenti vitájánál messzebbre egyelőre nem érdemes tekinteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!