Olvasó

2007.02.10. 03:29

Kié lesz az 1 százalék?

Zalaegerszeg (hp) - Jövő héttől május végéig tart (különböző dátumok szerint) az adóbevallás. Gondolunk-e arra, hogy az adónk 1 százalékával segítsünk?

Hajdu Péter

- Minden évben megjelölök valamilyen szervezetet. Ha nekem nem jutna eszembe, a könyvelőm figyelmeztet rá, megkérdezi, hogyan rendelkezem az egy százalékról - mondja Balogh Józsefné virágárus a vásárcsarnokban, akinek vállalkozóként napi aktualitás ez a kérdés.

- A daganatos gyerekek kezelésére ajánljuk fel egyébként a pénzt, így lesz idén is - mondja a virágárus hölgy férje, Balogh József. Százával kínálják magukat ilyenkor a társadalmi és civil szervezetek, alapítványok. A pénzt persze csak azok kapják meg majd közülük, amelyek megfelelnek a törvényi feltételeknek, ezt az APEH ellenőrzi. Sőt, évente egyre több célt jelöl meg lehetőségként az állam kiemelt költségvetési előirányzatként, a parlagfű- mentesítéstől az illegális szeméttelepek felszámolásáig.

- Úgy érzem, annak kell segíteni, aki rászorul, és ebben az országban a betegeket, a gyerekeket tartom ilyeneknek - közölte a férfi.

- A Gyermekrák Alapítványt jelölöm meg - mondta a kérdés után határozottan Kiss Jánosné is. - Most már nyugdíjas vagyok, de tavaly még dolgoztam a Zalakerámia kályhagyárában, amíg be nem zárták az üzemet. Én még szerencsésnek is mondhatom magamat, hogy éppen a nyugdíj előtt ért az üzembezárás. A tavalyi év után még adózom, és valószínűleg ezt követően is fogok, mivel nem sokat, de a nyugdíj mellett kiegészítésként van egy kevés munkám - mondta el érdeklődésünkre.

Szőke Sándor sem habozik, amikor azt kérdezzük, hol fog kikötni az adója egy százaléka, része lesz-e a költségvetési alapnak, vagy szűkebb célt határoz meg az összegnek? - A nagykutasi női focicsapaté lesz. Becsülöm azokat a lányokat, nagyon szép eredményt értek el. Az is szerepet játszik ebben, hogy az edzőjük a munkatársam volt - mondja Szőke Sándor, majd mint kiderül, ő maga is sportember, futball játékvezető, így egyértelmű az egy százalék helye.

- Évről évre felajánljuk, most is ugyanaz lesz a helye az adónk egy százalékának. A teskándi iskolának juttatjuk - így Lukács Sándorné, aki családjával Babosdöbrétén lakik, a nagyobbik gyermekük az említett iskolába jár, s az óvoda után oda visz az útja a kisebbnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!