Olimpia

2016.08.30. 16:40

Már csak Rióra gondolnak - Zalai versenyzők is utaznak a Brazíliában sorra kerülő játékokra

Nagykanizsa/Zalaegerszeg - A riói paralimpiai játékokra utazó magyar csapat tagjai vasárnap tették le az esküt, és a csapat zöme csütörtökön utazik el Rio de Janeiróba. Két zalai résztvevője is lesz a játékoknak: a Hévíz SK asztaliteniszezője, Zborai Gyula, valamint a zalaigricei fekvenyomó, Tunkel Nándor is tagja a küldöttségnek.

Kerkai Attila

Tunkel Nándort nagy megtiszteltetés érte: vasárnap, a Nemzeti Színházban ő is előmondta az eskü szövegét, és erre természetesen rendkívül büszke a zalaigricei fiatalember. Aki a hét elején még itthon volt, de fejben már Rióban járt.

- Három hete hívtak fel a paralimpiai szövetségtől, hogy rám gondoltak az eskü szövegének felolvasásakor - mesélte. - Nagy megtiszteltetés ez, hiszen jómagam csak az első paralimpiámra készülök, s hogyne fogadtam volna el a felkérést.

Tunkel Nándor négy éve a ZAC színeiben kezdett fekvenyomó-versenyekre járni, aztán tavaly váltott, egy fővárosi klubba igazolt, ám továbbra is Zalaigricén él és az ott kialakított erősítőteremben tréningezik. Onnan kvalifikálta magát a játékokra.

- Kora tavasszal Dubajban és Malajziában sikerült beverekednek magam a riói indulók közé, ami nem sok erőemelőnek sikerült - folytatta Tunkel Nándor. - Hivatalosan erőemelők vagyunk, de a paralimpián egy versenyszám van, a fekvenyomás. Abban tíz súlycsoport van és mindegyikben csak a világranglista első nyolc helyezettje nyert jogot az indulásra, plusz két szabadkártyás. Jelenleg a legjobbam 160 kilogramm és az oroszok kizárása után a negyedik vagyok az érvényes világranglistán.

A magyar paralimpiai csapat eskütétele vasárnap, a Nemzeti Színházban. Az eskü szövegét (balról) Schiller-Kertész Judit, a paraatlétika-válogatott szövetségi kapitánya, Varga Katalin kajakozó, Tunkel Nándor zalai erőemelő és Szekeres Pál, a versenyigazgatóság elnöke olvasta fel Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI, ZH-archív

Adódik a kérdés: ez éremesélyt jelent számára?

- Ehhez szerencse is kell, nem is szeretnék éremesélyről beszélni - válaszolta a felvetésre. - Maradjunk annyiban: ha minden sikerül, akár még ez is elképzelhető. Rióba már nem ismeretlenül érkezem, hiszen januárban egy nemzetközi versenyen jártam ott. Ugyanott versenyeztünk akkor is, ahol most fogunk, a nemrég lezajlott nyári olimpiai játékok egyik helyszínén. Számomra egyvalami lesz új, az olimpiai falu. Ahogy mondják, ennek varázsa van, és figyelni kell rá, nehogy ez a hangulat úgymond beszippantson . Ez nem Eb vagy vb, azoknak a duplája, alig várom már, hogy ott legyek.

Nándi sokáig élvezheti majd a hangulatot, hiszen szeptember 8-án versenyez, így az előző napi megnyitóünnepségen nem vehet részt. Éppen ezért megkapta azt a lehetőséget, hogy a paralimpia végéig, a záróünnepségig maradhat, így majd csak szeptember 20-án tér haza.

A szeptember 7. és 18. között zajló riói paralimpiai játékoknak lesz egy jóval rutinosabb zalai indulója is. Zborai Gyula asztaliteniszező immár harmadik paralimpiai játékaira készülhet, hiszen Rio de Janeiro előtt már 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben is ott lehetett az 54 esztendős sportoló.

A nagykanizsai Zborai Gyula már harmadik paralimpiájára készül

A Hévíz SK-ban játszó Zborai Gyula az elutazás előtt nagykanizsai otthonában úgy fogalmazott: igencsak várja a szeptember 1-jei indulást a brazíliai nagyvárosba.

- Csütörtökön utazunk, de előtte kedden és szerdán még tréningezünk a fővárosban - mondta a pingpongos. - A kiutazásom már tavaly december 31-től biztos volt, hiszen a világranglistás helyezéseket vették figyelembe a résztvevők kijelölésekor és kategóriámban én akkor a tizenegyedik helyen álltam.

Zborai hozzátette, azóta a ranglista helyezése ugyan a tizenharmadikra változott, de ez érdemben nem jelent különösebben sokat. Reményei szerint Brazíliában remek versenyek elé nézhet.

- Egyéniben az 5-8. helyre jó lenne odaérni, és érzésem szerint erre meg is van az esélyem - folytatta. - Csapatban akár még merészebb terveink is lehetnek, az éremszerzés lehetőségét sem zárnám ki. Ha a négy közé kerülünk, onnan már bármi összejöhet.

ILLÉS FANNI IS A CSAPAT TAGJA

A 15. paralimpiai játékokon ott lesz a mezőnyben a rezi születésű Illés Fanni is. Az úszó négy éve még a megyeszékhelyi ZÚK tagjaként versenyzett Londonban, jelenleg viszont már a fővárosban tanul, él és készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!