Olimpia

2009.11.13. 06:50

Milyen lesz a tél az utakon?

Nincs az az ország, amely a rendkívüli időjárási körülmények okozta bajok gyors elhárítására képes szervezetet tartana fenn állandóan - fogalmazott a minap Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

MTI

- Nem lehet a csúcsterheléshez igazodni, az megfizethetetlen - tette hozzá magyarázatul Wéber Antal, amikor a téli rendkívüli időjárással kapcsolatos feladatokra történő felkészítő foglalkozásra sor került az igazgatóságon.

Ennek bevezetőjeként a Magyar Közút részéről Paksa Ferenc, az egerszegi üzemmérnökség vezetője adott tájékoztatást. A társaság a november 10-étől március 15-éig tartó téli üzemeltetési időszakban több mint 1600 kilométer közutat felügyel a megyében. A hálózatot négy szolgáltatási osztályba sorolják, ennek megfelelően ütemezik a feladatokat.

E szerint az őrjáratos rendszerbe sorolt utakat teljes hosszában éjjel-nappal ellenőrzik és szükség esetén síkosság-mentesítik, takarítják. Ebbe a körbe a kétszámjegyű főutak tartoznak és a fontosabb összekötő útvonalak. A megyeszékhely térségében például 191 kilométer. Az időszakosan ellenőrzött, úgynevezett rajonos rendszerbe sorolt utakon csak a kritikus szakaszokon vetik be a gépeket és a szóróanyagokat. Ez az egerszegi mérnökség esetében 214 kilométert jelent. Végül az úgynevezett fehér utak, ahová már csak akkor jut gép, ha a többi szakaszon végeztek. Ebből a példaként említett térségben 30 kilométer van.

 

 

Mint elhangzott, a síkosság-mentesítést legkésőbb az észleléstől 1,5-2 órával kell megkezdeni és 4-6 órával később befejezni. Ez a főutakra igaz, a többiek esetében hosszabb a terminus.

Átlagos körülmények között - tehát nem hófúvás idején - a hó eltakarítását a főutaknál meg kell kezdeni, ha laza vastagsága eléri az 5-10 centimétert. A munkával - 15-20 centi esetén - 6 órán belül kell végezni a havazás megszűnése után. Alacsonyabb osztályba sorolt útvonalaknál erre 24 órát adnak.

Paksa Ferenc felhívta rá a figyelmet, a közútkezelő társaság munkagépeinek nem feladata az elakadt járművek mentése. Erre nem alkalmasak, tiltják is dolgozóiknak, mert ezzel veszélyeztethetik feladatukat, az utak tisztítását, síkosság-mentesítését, a forgalom fenntartását.

- Lesz tél, eddig is volt minden évben. Óvatosságot, türelmet, belátást kérünk az autósoktól s azt javasoljuk, csak azok induljanak útnak, akik felkészültek ezekre a viszonyokra - mondta.

S milyen lesz a tél? Nos erre nem lehet választ adni. A számok azt mutatják, hogy az országban ez az évszak átlagosan 15-20 havas és 50-60 olyan napot produkál, amikor síkosak az utak. Megyénkben ezek az értékek inkább a nagyobb számokhoz esnek közelebb. Szerencsére ritka a 24 órás vagy hosszabb folyamatos havazás, illetve a mínusz 8 Celsius-fok alatti hőmérséklet, a 30 km/óra feletti szél. Ez azért fontos, mert utóbbi körülmények között az utak takarítása alig vezet eredményre, a sózás nem hat, a hófalak újra épülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!