Hallgassa élőben!
Nők fókuszban – köszöntő
Ha a sarkaiból nem is fordította ki a világot (és a gondviselésbe vetett hittel bízva bízunk: nem is fogja), tagadhatatlan, a koronavírus-járvány mindannyiunk életében mélyen barázdált, talán soha el nem halványodó nyomot hagy.

SIKERES NŐK ZALA MEGYÉBŐL

Hit nők és sikerek
Vajon igaz-e a main­stream média által megrajzolt kép, hogy a sikeres nő független, kemény és úgy néz ki, mint egy topmodell? Vagy ez a sztereotípia csak a mozivászon kreálmánya, és messze van a (magyar) valóságtól? Íme két zalai példa arra, hogy a siker – bárhogyan is definiáljuk azt – fakadhat hitből, alázatból, a klasszikus értékek mentén.
„Egy szerepre feltenni az életet mindig kockázatos”
Azt vallja, hogy egy szerepre feltenni az életet mindig kockázatos, s hiszi: sohasem késő újba kezdeni. Erre saját életútja a tanúbizonyság: felnőttként váltott lakhelyet és kisgyerekek mellett pályát, s lett a családi hagyományt továbbvivő középiskolai tanárból sikeres és népszerű klinikai szakpszichológus Zalaegerszegen. Nagy Rékával a férfi-női siker különbözőségéről beszélgettünk, s arról, milyen férfi áll egy eredményes nő mögött.
„Átlagos akarattal ezt nem lehetett volna felépíteni”
Ékszerbecsüs férjével az alapoktól kezdve építettek erős vállalkozást, magas minőségű termékekkel. Böjte Katalin a Zalai Hírlappal is közeli kapcsolatba került, hiszen a lap által szervezett szépségversenyek győzteseinek koronáit ő tervezte és készítette. Számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el a munkáját Zala megyében. Alkotásai a természeti formák iránti vonzódásáról árulkodnak, virágmotívumok, fagyöngyök stilizációi jelennek meg a rekeszzománcot is beépítő ékszerekbe. Szívesen antikol, szereti a türkizt, a korallt és a gyöngyház hatású színeket. Éveken át tanított, sokaknak adta át a tudását.
Az adni akarás vitte a színművészet felé
Pap Lujza, Domján Edit-díjas színművész 1977-ben született Ajkán, 1996 óta tagja a zalaegerszegi színháznak. Az itteni színészképző stúdió neveltje, lassan negyedszázados művészi pályáján több mint 50 főszerepet játszott. A színház díjainak mindegyikét megkapta.
Az anyaság mellett a szakmai előrejutás is fontos
Egy családanya számára különösen fontos, hogy kiteljesedhessen munkájában, s eközben ellássa otthoni teendőit. Miszoriné Horváth Andrea szerencsésnek mondja magát, mert számára mindkét feltétel adott. Szeptember óta az Eyewear Store zalaegerszegi szaküzletének üzletvezetője.
Kőfaragás helyett a fogorvoslást választotta
Gimnazistaként a kőfaragó szakma is érdekelte, de végül édesapja tanácsára a fogorvoslást választotta dr. Hetey Susanna. A fogszakorvos és implantológus New Smile Dent néven barátságos fogászati rendelőt működtet, ahol összetartó, vidám csapat dolgozik.
Semmi nem hullik az ölünkbe, a céljainkért küzdeni kell
A siker nem hullik az ölünkbe, azért keményen meg kell dolgozni, és én sok mindent megteszek, amihez nincs kedvem, de fontos, mert tapasztalatokat szerzek vele.
A sikernek van receptje, de tenni is kell érte
A siker mindig csak pillanatnyi állapot. Jóval fontosabb számomra, hogy gyönyörű kislányaim és odaadó, szerető társam van. Az pedig, hogy sikerült megvalósítanom az álmom, hogy saját üzletem legyen, szintén az élet ajándéka, ahogy az is, hogy éjjel van hova álomra hajtani a fejünk.
Az egyensúly megtalálására törekszik
A letenyei Liborné Dömők Mónika okleveles egészségügyi menedzser két éve a nagykanizsai Plazma Központ vezető asszisztense. Vallja: az érzelmi alapú döntések hol segítik, hol hátráltatják a munkáját, de mindig az egyensúly megtalálásra törekszik.
„Sohasem voltam szobatudós”
Dr. Horváth Zitával a Miskolci Egyetem rektorával beszélgettünk.
Siker, ha sok év múlva is jön még karácsonyi üdvözlőlap
Dr. Elmont Beatrix csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályának munkatársával beszélgettünk.
„Mindennap találok új kihívást a munkámban”
Kustánszeget sokan keresik fel természeti értékei miatt, a tó a fürdőzőknek, horgászoknak egyaránt kikapcsolódást nyújt. A táj szépsége mellett a református és a katolikus templomot, a tájházat nézhetik meg az érdeklődők. Az idelátogatók kényelméről több vendégház és a polgármesteri hivatal épülete alatt működő 36 férőhelyes ifjúsági szálláshely gondoskodik. Bécs Tiborné polgármester közel tíz esztendeje irányítja a települést.
„Igyekszem a cégemet szeretettel vezetni”
Kozma Zsuzsa Körmenden született, középiskoláit is ott végezte 1972-76 között. Innen a szegedi Élelmiszeripari Főiskola élelmiszertechnológus szakára vezetett az útja. Munkahelye Zalaegerszegre hozta, a Sütő és Édesipari Vállalat gyártmányfejlesztője lett, majd a Kinizsi Pál Szakképző Intézet szaktanáraként adta tovább tudását. Elvégezte a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolát Szombathelyen, így lett kémia szakos tanár, de van kereskedő, boltvezető, valamint felsőfokú marketing menedzser végzettsége is.
Soha nem késő újrakezdeni
Három évtizednyi, a közigazgatásban eltöltött idő után Simánné Mile Éva úgy döntött: kipróbál valami mást, valami újat – és elvégzett egy asztalos képzést.
A lelkek kertésze is
Szakmájában az országos elitben jegyzik, munkáját a Hévíz csodájára járó vendégek s a virágokat simogató helyiek minősítik: értékelik magasra. Laczkó Mária, a fürdővárosi Gamesz igazgatója azonban nemcsak a környezetet, a virágokat, fasorokat ápolja, gondozza – hanem a lelkeket is.
„Nem akarok mindenkinek megfelelni, csak annak, aki minket választ”
Fiatal, sikeres, saját vállalkozást vezet és határozott elképzelései vannak. Molnár Alexandrával, a zalaegerszegi Sugar-Cafe & Juice Bar tulajdonosával hazai terepen, az igényes, belvárosi kávézóban beszélgettünk.
Családbarát munkahely és munkabarát család
Tudatos tervezés eredménye, hogy egy szervezet, vagy cég hatékonysága növekedjen. Ebben a dolgozók motivációs szintjének, elkötelezettségének óriási szerepe van, amit nagyban javíthatnak olyan családbarát kezdeményezések a munkahelyen, amelyek gyakran még pénzbe sem kerülnek, csak némi empátia és odafigyelés kell hozzájuk.
Nem a csúcs a legszebb, hanem az odavezető út
Kölcsönbakanccsal kezdte, aztán a Himalája alaptáboráig jutott szerelmével; legkedvesebb időtöltése, amikor a magasba vezető ösvényeknek nekivághat férjével, barátaival.
Mindig van ereje az újrakezdéshez
2009 januárjában többnapos áramszünet volt Zalában és Vas megyében. Az áramkimaradás háztartások ezreinek okozott kellemetlenséget, az érintettek panaszukkal a szolgáltatóhoz fordultak, sok fogyasztó azonban nem kapta meg a kártérítést.
Tinédzserkori álmát váltotta valóra
A divatos és önkifejező megjelenés, valamint a női metakommunikáció fontos eleme a jó érzékkel kiválasztott ékszer és az ékszerek megfelelő kombinációja, ami csipetnyi művészet is egyben.
Kitanulta a szakmát, villamossági szaküzletet vezet
A kereskedelmi végzettség megszerzése után Kustán Bernadett legnagyobb mentorától és példaképétől, édesapjától tanulta ki a szakma rejtelmeit. A Kustán és Társai Villamossági Kft. ügyvezetője 14 éve áll a cég élén, s büszke arra, hogy édesapja hagyatékát méltóképpen őrizheti.
Odett számára a hitelesség a siker fokmérője
Polgár Odett, napjaink egyik legsikeresebb popdívája fogalmazott így lapunknak. A zalaegerszegi származású énekesnő egészen fiatalon megízlelte a siker ízét, hiszen még csupán középiskolás volt, amikor már az egyik népszerű televíziós zenei tehetségkutatóban szerepelhetett.
A kecskesajt „fine dining”-ja
Nagyon tudatosan kezdett új életet a magyarszerdahelyi Gálné Kiss Viktória. Szakított korábbi foglalkozásával és ma már a kecskesajt „fine dining”-ja fűződik a nevéhez.
Futballfeleség – számára a világ a labdával kerek
Futballistafeleség... A kifejezés közismert, s talán van olyan is, aki pejoratív értelmet társít hozzá, de Pergelné Kalamár Andrea éppen a legjobb példa arra, hogy ennek az ellenkezőjét lássuk. Sőt, a kifejezés úgy lenne egészen pontos, hogy futballfeleség és anya. Rá ugyanis tényleg igaz: vele a világ a labdarúgás körül forog. És így kerek.
A zene mindenen átsegít az életben
Minden sikeres nő mögött áll egy szerető férj és egy boldog család – vallja Kovács Kata, a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar vezetője. A háromgyermekes édesanya elégedett életével, munkájával, mindennapjait a zene tölti ki.