Gyász

2018.04.23. 13:07

Meghalt az Austin Powers-filmek sztárja

Verne Troyer első filmszerepét az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült 1996-os karácsonyi komédiában, a Hull a pelyhesben alakította.

(FILES) In this file photo taken on May 22, 2009 US actor Verne Troyer arrives for the screening of the movie "The Imaginarium of Doctor Parnassus" presented out of competition at the 62nd Cannes Film Festival. Verne Troyer, best known for his role as Mini-Me in the "Austin Powers" movies, has died, according to a post on his official Instagram account on April 21, 2018. He was 49. / AFP PHOTO / Valery HACHE

Fotó: AFP

A törpe növésű, mindössze 81 centis színész 1969-ben született Michiganben, amish szülők gyermekeként, akik később elhagyták a vallást. Troyer saját bevallása szerint törpe növése miatt édesanyja és édesapja sosem kezelték másként, ugyanúgy dolgoznia kellett a családi farmon, mint normál magasságú testvéreinek.

Később mégsem gazdálkodó, hanem színész lett belőle: első filmszerepét az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült 1996-os karácsonyi komédiában, a Hull a pelyhesben alakította. Leghíresebb szerepe a Mike Myers nevével fémjelzett KicsiKém – Sir Austin Powers 2. és az Austin Powers – Aranyszerszám című kémfilmparódiákban Kicsi Én megformálása volt, de játszott a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Harry Potter és a bölcsek köve, a Love Guru, illetve a Doktor Parnassus és a képzelet birodalma című filmekben is.

Utolsó filmjét, egy Hipsters, Gangsters, Aliens and Geeks című sci-fi vígjátékot már halála után fogják bemutatni.

A színész alkoholfüggő volt, 2002-ben alkoholmérgezésben majdnem életét vesztette. 2017-ben Facebook-oldalán bejelentette, hogy elvonóra megy. A haláláról beszámoló Facebook-bejegyzésben depresszióról és öngyilkosságról esik szó.

Verne igazi profi és ragyogó nevettető volt mindazok számára, akiknek az a megtiszteltetés jutott, hogy együtt dolgozhattak vele. Szomorú ez a nap, de remélem, most már egy jobb helyen van. Nagyon fog hiányozni– emlékezett szombaton egykori kollégájára Mike Myers.

A művész még csak 49 éves volt.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!